Sivas Fen Lisesi öğrencileri tarafından 3’üncü Bilim Fuarda açıldı. Fuarda sergilenen meme kanserine östrojenli çözüm bulan proje dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı-TÜBİTAK Eğitimde İşbirliği Protokolü kapsamında Sivas Fen Lisesi’nde 3’üncü Bilim Fuarı açıldı. Fuarın açılışına Vali Alim Barut, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, Milli Eğitim İl Müdürü Zekeriya Çınar, diğer protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve askeri bando eşliğinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından Vali Alim Barut ve beraberindekiler serginin açılışını gerçekleştirdi.
Vali Barut ve beraberindekiler fuarda bulunan stantları gezerek projeler hakkında öğrencilerden bilgi. Utkun Gürsoy adlı öğrencinin ‘Östrojen ile hedeflenmiş gümüş nanopartiküllerinin MCF7 meme kanseri üzerindeki sitotoksik etkisinin araştırılması’ adlı proje fuarda ilgi odağı oldu.
MEME KANSERİNE ÖSTROJENLİ ÇÖZÜM
Kanserin tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Gürsoy, “ Ben projemde meme kanserini kullandım. Meme kanserini kullanmamın nedeni de yılda 300 bin insan kadın bundan hastalanıyor ve bunun sonucu ölümle bitiyor. Sadece kadınlar değil erkeklerde meme kanserinden hastalanabiliyorlar. Meme kanserinin tedavisinin gümüş nanopartikülleri kullandım. Gümüş nanopartikülleri kullanmamdaki neden Nano Teknoloji yüzyılın bilimi olarak kabul ediliyor ve gümüş sitotoksik bir etkiye sahip hücreler üzerinde bende bunun sitotoksik etkisini kullanarak kanser hücresini öldürmeyi amaçladım. Çeşitli deneyler yaptım sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli dokuyu öldürebilmişim bizimde amacımız bu zaten alternatif bir tedavi oluşturarak kemoterapi ve radyoterapi dışında sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli dokuyu öldürmeyi amaçladım. Bunu da başardım.”dedi.
Projenin danışman öğretmeni Sadi Sezginer ise, “ Biz bu çalışmamızda doğallıkla ve Nano Teknoloji’yi birleştirmiş olduk. Östrojen hormonuna gümüş nanopartikülleri bağladık ve östrojen ile kanserleşmiş meme hücrelerini hedefleyerek direk kanser hücrelerini ölümünü sağlamaya çalıştık bunda da başarılı oldu. Bizim diğer projelerden farkımız kemoterapi ilaçları bütün vücuda genel olarak etki ediyor. Östrojen ise sadece kanserli hücrelere odaklanıyor.”diye konuştu.
Fuarda sergilenen iki projenin ise Amerika’da yarışmaya katılacağı öğrenildi.