Türkiye Soroptimist Kulübü’nün Avrupa Birliği destekli projesi kapsamında, Adana’da gerçekleştirilen toplantıda, projede gelinen aşama ile ilgili bilgi verildi. Şiddet mağduru kadınların psikolojik ve toplumsal olarak güçlendirilmesi için farkındalık oluşturan projenin koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez, projenin özünü, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi’nin oluşturduğunu söyledi.
Park Zirve‘deki toplantıya Soroptimist Federasyonu 2. Başkanı Nurgül Duran, Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez, Adana Soroptimist Kulübü Başkanı Feriha Özçelik, kulüp yöneticileri ve üyeleri katıldı.
PROJENİN ORTAKLARI
Proje koordinatörü Şebnem Dal, toplantıda yaptığı konuşmada 1 Şubat 2014 tarihinden bu yana uygulanan ve Türkiye’nin 7 ilinde sürdürülen proje hakkında bilgi verdi. Şebnem Dal Üzülmez, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi” adıyla yürütülen, Avrupa Birliği’nden hibeli projenin ortaklarının, Gaziantep Büyükşehir, Mersin Toroslar ve Tece, Adana Yüreğir, Ankara Çankaya, İstanbul Tuzla ve İzmir Konak Belediyeleri ile Kocaeli Barosu ve İstanbul Kağıthane Halk Eğitim Merkezi olduğunu söyledi.
VERİM ALDIKÇA DESTEK ARTTI
Üzülmez, projede “Kadına yönelik şiddet, kadına yönelik cinsiyet temelli şiddet ile ilgili özel hukuki düzenlemeler, sağlık giderlerine ilişkin düzenlemeler” gibi konular mevcut olduğunu belirterek, “Projeden aldığımız verim iştirakçi sayımızı arttırdı. Ortaklarımızın dışında projemizi Denizli Barosu, İzmir Barosu, Ankara Altındağ Belediyesi destekliyor. Bir sivil toplum diyalogları projesi olan projemizde ana hedef, ‘İllerdeki sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşlarıyla iletişimin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadele eden kurumların güçlendirilmesidir" dedi. Üzülmez, sözlerini, “Aslında proje ana hedefine ulaştı. Yaklaşık 15 kurum ve kuruluş bu projede iletişim halinde” diye konuştu.
ŞİDDET GÖRMÜŞ KADIN GÜÇLENDİRİLMESİ
‘Hedefin altındaki temalardan birisinin de “Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamı içerisinde şiddet görmüş kadınların yaratıcı drama teknikleriyle güçlendirilmesi” olduğunu kaydeden Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez, ”Türkiye Soroptimist Federasyonu sahibi. Federasyonumuzla bir takım donanımlara sahip olduk.Bir proje odası kurduk. Yazılı ve görsel basınla görünürlüğümüzü arttırdık. Sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarıyla diyalog halinde olduk. Bu hem bizim hem de diğer kurum ve kuruluşların da kapasitesinin artması anlamına geliyor” diye konuştu.
“Projenin esas hedefi her ilde 30 kadına yaratıcı drama çalışmalarını gerçekleştirmekti . Ve yaratıcı drama çalışmalarının etkisinin fark edilmesiydi” diyen Üzülmez, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda da aslında çalışma hedefine ulaştı. Bir çok kurum ve kuruluş ’yaratıcı drama tekniklerinin ne olduğu, nasıl kullanıldığı, şiddete uğrayan kadınlar üzerindeki etkisi’ hakkında kendini geliştirdi. Kadın Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu çalışmayı sığınma evlerinde uygulanabilir bir metot haline getirdi."
Etkinliklerinin bir çok ilde kurumların desteği ile sürdüğünü ifade eden Proje Koordinatörü Şebnem Dal Üzülmez, “Bir kadın olarak şiddeti kabul etmek hiç kolay değil. Bizim toplumuzda kadın olmak çok zor ve kadınsanız bir şekilde şiddete maruz kalırsınız. İlla dayak değil, dışarıda birinin bakışından, yolda birinin çarpmasından veya trafikte şiddete maruz kalırsınız. Şiddet kadının utanç duyduğu bir şeydir. Bunu aşmak için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.