Aşırı kiloları yüzünden defalarca sağlık sorunları yaşayan ancak bir türlü kilolarından kurtulamayan Aydın Yurdakul, gastrik by-paas (mide küçültme) ameliyatı olarak hem kilo verdi hem de sağlığına kavuştu.
Medicana Ankara Hastanesi’nde gastrik by-pass (mide küçülme) ameliyatı olan Aydın Yurdakul, 5 ayda 50 kilo vererek 150 kilodan 100 kiloya düştü. Evli ve bir çocuk babası olan Yurdakul, fazla kiloları ile baş edemeyince gastrik by-pass ameliyatı olmaya karar verdiğini belirterek, “5 ay önce ameliyat oldum. Şekerim çok yüksek çıktı. Doktorum bu ameliyatı olmamı söyledi. Bir kriz geçirmem anında kurtulamayacağımı söyledi. Osman Bey’e yönlendirdi beni, ameliyatım da başarılı geçti. Bağırsak mide ameliyatı oldum. Hocam çok ilgilendi benimle, şekerim bin civarlarında kadar çıkıyordu. Üç defa bine çıktı, yoğun bakımda komaya girdim. Kilo tetikliyordu, insülin verdiler bana ama ameliyattan çıktıktan sonra şekerim düşmeye başladı. Tekrar şeker yüklemesi yaptılar. Ameliyattan sonra şeker, kolesterol, tansiyon bütün bunların tümünü bıraktım. Normal insan hayatına nasıl dönmüşse aynen öyle oldum” diye konuştu.
5 ayda 50 kilo verdiğini kaydeden Yurdakul, “40 kilo daha vereceğim. 150 kilodan 100 kiloya düştüm. Ameliyat oldun diye yat aşağıya diye bir şey yok. Sporlarına düzenli olarak devam ediyorsun. Her gün yürüyüşünü, yüzmeni yapıyorsun. Sarkmalar olmuyor o zaman” dedi.
Ailesinin kilo vermesine çok şaşırdığını ifade eden Yurdakul, “Ailem kilo vermeme çok şaşırdı. Ailem de kilolu benim ama çok şaşırdılar. Yemek yemem normal bir insanın 4’te 1’i kadar yiyorum. Açlık hissi olmuyor. Sağlığıma kavuştum. Çok rahatım, yeniden dünyaya geldim” dedi.
Medıcana Obezite ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım, Yurdakul’ un zayıflama hikayesini anlatarak, “Aydın Bey bize yaklaşık 5 ay önce geldi. 150 kiloydu. Boy kilo endeksi oldukça yüksekti. Kalp, akciğer, şeker bozuklukları vardı. 1 aylık hazırlık döneminden sonra ameliyata hazırlandı. Ameliyatın ikinci gününden sonra şekeri düzeldi. Binlere çıkan şekeri normale döndü. İnsilünü kestik. Yaklaşık 5 ay içerisinde 50 kilo verdi. Şimdi şekerle ilgili bir ilaç kullanmıyor” ifadelerini kullandı.
Obez hastasının sağlıklı bir kişi olmayacağını belirten Yıldırım, “Bunda mutlaka tansiyon, şeker, kalp, damar hastalıkları adayıdır. Onun için kişiler boy, kilo, vücut endeksi 40’ın üzerine çıktıktan sonra diyet, spor ve ilaçlarla kalıcı kilo verme oranı yüzde 2’yi geçmiyor. Hasta kiloyu veriyor ama geri alıyor, kalıcı değil. Mide küçültme ameliyatları hastalara büyük bir şans sunuyor. Hepsi hayata yeniden bağlanıyorlar. Öncelikle obez olmamaya çalışacağız. Ama obez olduktan sonra da bunun vücuda yan etkileri çıkmadan çaresine bakmak lazım. Bunun tek ve etkin tedavisi de cerrahidir” şeklinde konuştu.