Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Dergah Camii'sinin minarelerinin arasına mahya olarak bilinen ışıklı yazı ile adını yazdırdı. Mahyada ayet ve hadisler yerine Celalettin Güvenç’in adını görenler tepki gösterdi.

Ramazan ayında camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı olarak bilinen mahyada ayet ve hadisler yazılıyordu. Ancak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi mahyanın arkasına Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in adını yazdırdı. “Oruç Tut, Sıhhat Bul. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç Hayırlı Ramazanlar diler” şeklindeki mahya da tepkileri beraberinde getirdi.

Bir Osmanlı geleneği olan mahyalar Cumhuriyet döneminde siyasallaştı. İlk kez 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü döneminde “Varol İnönü” yazısı tarihe geçti. Edirne Selimiye Camii'ne 'Atatürk' ve 'Varol İnönü' mahyaları asıldı. AK Parti döneminde ise mahyalar teknolojiyle gelişti ama ayet, hadis ve özlü sözlere geri dönüldü.

Yazıyı etik bulmadıklarını söyleyen Şanlıurfalı vatandaşlar, “Belediye başkanının adını buraya yazması herhalde adını şanını bütün halka duyurmuş oluyor.” ifadelerini kullandı. Bazı vatandaşlar ise yazının kaldırılması gerektiğini belirtirken Güvenç’in şehirde reklamını yapmaktan başka hiçbir şey yapmadığını dile getirdi.

ADINI MAHYAYA YAZDIRAN GÜVENÇ, DUYURANLARI ZALİM İLAN ETTİ

Sosyal medyada hızla yayılan mahya belediyeyi kızdırdı. Celalettin Güvenç’in takipçilerinde de tepki gelince Güvenç, takipçilerine cevap verdi. Güvenç, hadisin tamamının alınmadığını ileri sürerek konuyu sosyal medyada duyuranları zalim ilan ederek, zalimlere karşı mücadelesinin devam edeceğini yazdı. Önce kendisinden habersiz Kültür Daire Müdürlüğünün yazdırdığını duyuran Güvenç, ardından hadisin bütünlük içinde ele alınmadığını öne sürdü. Konunun çarpıtıldığını öne süren Güvenç, mahyada geçen ibarenin tamamını şu şekilde paylaştı: “Oruç tut sıhhat bul. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç hayırlı Ramazanlar diler.” Bunun üzerine tepkiler devam etti. Bir takipçi, “Hadis olduğunu Hz. Muhammed (SAV) yazarak vurgulanabilirdi. Ramazan kutlanacak bir sürü yer var.” diyerek başkanı eleştirdi. Başka bir twitter kullanıcısı ise “Her yerden gözüküyor. Yazık” diyerek tepkilerini dile getirdi.

TEPKİLER ÜZERİNE MAHYADAKİ İSİM KALDIRILDI

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine kısa sürede mahyada yazılı olan belediye başkanının ismi kaldırıldı. Tepkiler üzerine “Oruç tut sıhhat bul. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç hayırlı Ramazanlar diler” şeklindeki mahya “Oruç tut, sıhhat bul. Hayırlı Ramazanlar” şeklinde değiştirildi. Ayrıca Celalettin Güvenç, Twitter’deki paylaşımlarını da sildi.