İngiliz polisi, dün başkentin merkezindeki Westminster bölgesinde  gerçekleşen saldırının failinin 52 yaşındaki "Khalid Masood" olduğunu duyurdu.

Saldırganın İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğu,  son dönemde ise ülkenin ortasındaki Batı Midlands bölgesinde ikamet ettiği  belirtildi.


İngiliz polisinin açıklamasında, Masood'un daha önce adam yaralama,  kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiğini, ancak daha  önce terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada ayrıca kişinin saldırı niyetine veya planına ilişkin  önceden bir istihbarat bulunmadığı ve devam eden soruşturmaların kapsamında da  yer almadığı belirtildi.

Olay

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada,  saldırının failinin Britanya doğumlu olduğunu ve aşırı gruplarla bağlantısı  olduğu şüphesiyle birkaç yıl önce İngiliz istihbaratı tarafından soruşturulduğunu  söylemişti.

Londra'da dün öğle saatlerinde, ülke siyasetinin merkezi ve  turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Westminster bölgesinde yaşanan olayda  saldırgan, Westminster Köprüsü'nde kiralık bir aracı insanların üzerine sürmüş,  ardından İngiltere Parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu.

Araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine giren saldırgan, burada  görevli bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Çevrede bulunan diğer güvenlik  görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

Saldırganın vurulmasına ilişkin olarak İngiliz basını, failin rutin  görevde bulunan bir polis memuru tarafından değil, İngiltere Savunma Bakanı  Michael Fallon'un koruması tarafından vurulduğunu bildirmişti.

Olayda, İngiliz polis memuru Keith Palmer (48), ABD'li turist Kurt  Cochran (54), babası Kıbrıs Türk'ü olduğu iddia edilen Ayşe Frade (43) ve  saldırgan da dahil 4 kişi hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda yaralanan 29  kişinin ise tedavisine hastanede devam ediliyor.

Saldırıda yaralananlar arasında 12 İngiliz, 3 Fransız, 2 Rumen, 4  Güney Koreli, 2 Yunan ve birer Alman, Çinli, Polonyalı, İrlandalı, Amerikalı,  İtalyan bulunuyor. Yaralı 3 İngiliz polis memurundan 2'sinin durumu ciddiyetini  koruyor.

Terör örgütü DEAŞ tarafından üstlenilen olayla bağlantılı olarak  Birmingham ve Londra'da 6 adrese yapılan operasyonlarda şimdiye kadar 8 kişi  gözaltına alındı.