İlk doğumunu sezaryan ile gerçekleştiren Nuha Jamal Al Daraje, Adem Bebeği, Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Rana Kara Yalçın’ın takibinde normal doğum ile dünyaya getirdi.
26 Şubat 2015 tarihinde bebeği ile birlikte son derece sağlıklı bir şekilde ve kısa sürede taburcu gerçekleştirilen, Nuha Jamal Al Daraje, normal doğum sonrası kendisini çok daha iyi hissettiğini belirtti.
Doç. Dr. Rana Karayalçın, Acıbadem Ankara Hastanesinde anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek için çaba harcadıklarını belirterek, sezaryan sonrası normal doğum ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
Sezaryan sonrası normal doğum (SSVD) şansının oldukça yüksek olduğunu belirten Karayalçın, “Sezaryan sonrası normal doğuma uygun adaylarda bu oran oldukça yüksektir. İlk doğumu normal yapmış, sonraki doğumu sezeryan olan hastalarda sezeryan sonrası normal doğum şansı çok yüksektir. İlk doğumda rahmin tam açıklığa ulaşmasından sonra sezaryan olan hastalarda da başarı yüksek olur. Sezaryan sonrası normal doğum izleminde hastaların yüzde 60-80 ’i normal doğum yapabilir. Sezaryan sonrası normal doğum için uygun adaylar; Önceki sezaryande rahim kesişi yatay yapılan hastalar. Kemik yapının bebeğin güvenli doğumuna izin verebileceği düşünülen hastalar, Myomektomi gibi diğer rahim cerrahisi geçirmemiş hastalar, Tıbbi veya gebelikle ilgili problemi olmayan hastalar ( plasenta previa, büyük miyom) Tüm doğumda bebeği monitörize edecek ve gerekirse acil sezaryan yapabilecek doktorun, anestezi uzmanının ve yardımcı personelin hazır bulunduğu hastanelerde doğum planlayan kişiler” dedi.
Sezaryan sonrası normal doğum şansını azaltan durumları anlatan Karayalçın, "Anne yaşının büyük olması, aşırı kilolu olmak, bebeğin tahmini ağırlığının 400 gram üzerinde olması, önceki doğum ile arada 18 aydan kısa süre olması, gebelik süresinin 40 haftanın üzerinde olması normal doğum şansını azaltır" dedi.
Sezaryan sonrası normal doğum risklerini sıralayan Karayalçın, "Uygun adaylarda rahimin önceden açıldığı yerden yırtılma riski çok azdır (yüzde 1 den az). Ancak bu ciddi kan kaybı bebeğin oksijen alımında bozulmaya, bebekte uzun dönem nörolojik problemlere neden olur. Sezaryan sonrası normal doğum yapmak isteyen hastalarda doğum eylemi boyunca elektronik fetal izlemle olası problemlerin erken bulguları yakın takip edilir" ifadelerini kullandı.
Sezaryan sonrası normal doğumun faydalarını anlatan Karayalçın, "SSVD hastayı büyük bir cerrahi girişim ve komplikasyonlarından korur. Sezaryan sayısı arttıkça yapışıklıklara bağlı olarak operasyon teknik olarak zorlaşır ve komplikasyon oranı artar. Normal doğum sonrası iyileşme hızlıdır ve hastanede kalış süresi kısadır. Fazla sayıda çocuk sahibi olmayı planlayan kişilerde sezaryan sayısının artmasıyla plasenta previa, plasenta accreata olarak adlandırdığımız, bebeğin eşinin rahime derin yerleşmesi riski artar, bu durum anne hayatını tehdit edecek kanamalara yol açabilir."