Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör  Örgütü'nün (FETÖ) Liberya'daki yapılanmasına ilişkin, "Bunlar (FETÖ okulları)  Türk okulları değil. Türkiye'nin oları desteklediği izlenimi vermek için Türk  ismini kullanıyorlar ama Türkiye asla terör örgütlerini ve yasadışı  organizasyonları desteklemez. Onlar Türk değil." değerlendirmesinde bulundu. 

Liberya'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Liberya Dışişleri  Bakanı Marjon V. Kamara ile heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın  toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, Liberya'ya gelen ilk Türk Dışişleri Bakanı  olmasının önemine dikkati çekti.

Bu ziyaretin ikili ilişkilere katkı yapacağına inandığını belirten  Çavuşoğlu, "Türkiye'ninAfrika ile ortak kültürel mirasa dayanan tarihi  ilişkileri var. Afrika ile gelişmekte olan ilişkilerimizi bir başarı hikayesi olarak niteliyoruz." dedi.

Görüşme sırasında mevkidaşını FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine  ilişkin bilgilendirdiğini ve FETÖ'nün Liberya'daki yapılanmasına ilişkin  endişelerini ilettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Şunun altını çizmek istiyorum ki  FETÖ, sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği bütün ülkeler için ciddi  tehdit oluşturuyor. Liberyalı dostlarımızın bu çok tehlikeli terör örgütüne ve  faaliyetlerine karşı gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. Bu süreçte Türkiye,  Liberya'ya Türkiye Maarif Vakfı (TMV) aracılığıyla her türlü desteği sağlamaya  hazır." diye konuştu.

Mevkidaşına, Liberyalı öğrencilere sağlanan Türkiye Bursları'nın  sayısını artırmaya hazır olduklarını söylediğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'nin  Liberya'da açacağı büyükelçiliğin de iki ülke ilişkilerinin her alanda  geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin  potansiyeline uygun seviyede olmadığını ancak yakın gelecekte bu hedefe  ulaşılabileceğini dile getirdi.

"Bunlar Türk okulları değil"

Liberya'nın FETÖ okullarına yönelik politikasının sorulması üzerine  Kamara'nın yaptığı açıklamaların ardından değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu,  şunları kaydetti:

"Öncelikle herkese şunu hatırlatmak isterim ki bunlar (FETÖ okulları)  Türk okulları değil. Türkiye'nin onları desteklediği izlenimi vermek için Türk  ismini kullanıyorlar ama Türkiye asla terör örgütlerini ve yasadışı  organizasyonları desteklemez. Onlar Türk değil. Bunlar (FETÖ) için en iyi  strateji de bu. Devlet kurumlarına sızabilmek için okul açıp en iyi öğrencileri  bünyelerine almak. Türkiye'de de başka birçok ülkede de bunu yaptılar. FETÖ, hem  Türkiye hem de aktif bulunduğu her ülke için bir tehdit. Soruşturma başladığında  da eminim ki Liberya da bunların ne kadar tehlikeli olduğunu görecek. Dostum  Kamara'ya tavsiyem, diğer Afrika ülkelerindeki örnekleri incelemesi. Nijer,  Somali ve daha bir sürü Afrika ülkesi, tehlikeyi gördü ve önlemlerini alıyorlar."

Türkiye'nin Sahraaltı Afrika'ya yönelik politikası

Türkiye'nin Sahraaltı Afrika'ya yönelik politikasının ne olduğunun  sorulması üzerine Çavuşoğlu, 2005'ten bu yana Afrika'nın, Türkiye'nin dış  politikasındaki önceliklerinden olduğunu söyledi.

Türkiye'nin "Afrika Ortaklık Politikası" yürüttüğüne dikkati çeken  Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika Birliği'nin stratejik ortaklarından olduğunu  hatırlattı. Bu çerçevede zirvelerin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini  belirten Çavuşoğlu, ayrıca Türkiye'nin Afrika Eylem Planı'nın da bulunduğunu ve bu kapsamdaki çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Afrika'daki büyükelçiliklerin sayısını artırdıklarını dile getiren  Çavuşoğlu, mevcut olan 39 büyükelçilikten 34'ünün Sahraaltı Afrika'da bulunduğuna  dikkati çekti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'da 50 büyükelçiliğe ulaşmak  istediğini ve yeni açılacak 11 büyükelçiliğin de Sahraaltı Afrika'da olacağını  ifade etti.

Türkiye'nin kıtadaki insani yardımlarını değerlendiren Bakan  Çavuşoğlu, "TİKA, Afrika kıtasında son derece aktif. Türkiye insani ve kalkınma  yardımlarında son derece aktif. Şu an dünyada ABD'den sonra biz ikinci sıradayız.  ABD'nin insani yardımları geçen sene 6,3 milyar seviyesindeydi, Türkiye'nin ise 6  milyardı. Bu yıl ise dünyada birinci sırada olacağız. Gayri Safi Yurtiçi  Hasıla'ya göre bakılırsa Türkiye zaten dünyada birinci sırada. Afrika'da daha da  aktif olmaya ve insani yardımlar ile kalkınma projelerini desteklemeye devam  edeceğiz." ifadelerini kullandı.

TİKA'nın yaklaşık 20 bölgesel ofisi bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu,  bunların sayısını daha da artıracaklarını aktardı.

Türk Hava Yolları'nın (THY) ise Afrika'da 51 şehre uçtuğunu bildiren  Çavuşoğlu,THY'nin Liberya'yı da uçuş destinasyonlarına eklemesini  destekleyeceğini belirtti.

Türk iş adamlarının Liberya'da da dahil olmak üzere Afrika'daki  yatırımlarını artırdıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, daha fazla Türk şirketinin de  gelmesi için potansiyel bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Bu bir kazan-kazan süreci, biz böyle görüyoruz. Afrika  kıtası ve halkıyla ile angajmanı sürdüreceğiz. Afrika'nın ve az gelişmiş  ülkelerin sorunlarını da uluslararası arenada gündeme getiriyoruz." diye  konuştu.