Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, internet sayesinde pek çok bilgiye anında ulaşılabildiğini ancak özellikle sağlık alanında yaşanan bilgi kirliliğinin ciddi tehdit oluşturabildiğini söyledi.
Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, dünya genelinde kilo sorunu ve çözüm yolları ile ilgili çoğu insanın internet üzerinden yaptığı araştırmalarda ulaştığı bilgilerin güvenilirliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, ”Diyet efsaneleri konusunda duyarlı olmalısınız” uyarısında bulundu.
Akın konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Fazla kilolarından şikayetçi birçok kişinin ideal ağırlığa ulaşma hayali, kulaktan dolma efsanevi bilgiler ile içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Günümüzde hem doğru hem de yanlış bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken kilo verebilmek için uyguladığınız her yanlış yöntem, bedeninizde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.”
"ZAYIFLAYACAĞIM DERKEN ÜZÜLMEYİN"
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, en çok rastlanan ve aynı zamanda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Bu yanlışlardan birinin “Diyet yaparken istediğim kadar meyve tüketebilirim” bilgisi olduğuna değinen Akın konu ile ilgili şunları söyledi:
“Meyveler yüksek posa içeriğine sahip, vitamin ve mineralden zengin besinlerdir fakat sanıldığı gibi kalorileri çok da düşük değildir. Günde 2-3 porsiyondan fazla tüketilen meyve, özellikle göbek bölgesinde yağ olarak depolanır ve meyve şekeri fazla tüketildiğinde kandaki trigliserit düzeyini artırarak damar kalitenizi olumsuz etkiler.”
“Akşam 19.00’dan sonra öğün tüketmek kilo aldırır” bilgisinin de yine doğru bilinen bir başka yanlış olduğuna dikkat çeken Akın, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken ayrıntıyı şöyle açıkladı:
“Gün içinde uzun süre aç kalan bedeniniz yoğun bir akşam yemeği ile karşılaştığında metabolizma yavaşlar ve bedeniniz çok kolay kilo almaya başlar. Fakat kalori dengesi kurulmuş, gün içinde öğün düzeni sağlanmış sağlıklı bir akşam yemeği, gece boyunca aç kalacak bedeniniz için sağlıklı enerji kaynağı sağlayarak metabolizma hızınızı olumlu destekler.”
"AÇ KALARAK KİLO KAYBETMEK SAĞLIĞINIZI KAYBETTİRİR"
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, insanların zaman zaman gizli bir şekilde uyguladığı “Aç kalarak hızlı kilo kaybedebilirim” düşüncesindeki tehlikeye de şu sözlerle dikkat çekti:
“Bilinenin aksine aç kalmak kilo verdirmez tam tersi metabolizmada kıtlık durumu yaratarak vücudun ağırlık kaybetmesini engeller, kas kaybına yol açar. Zayıflama diyetlerinin en temel kuralı vücudun açlık hissetmesini engelleyecek bir diyet programı hazırlamaktır.”
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sabah aç karnına limon suyu veya elma sirkesi içmek yağ yakımını artırır. Bu görüş de son derece tehlikelidir. Mucize tek bir besin ya da içecek ile vücuttaki yağlardan kurtulmak ne yazık ki mümkün değildir. Sabah aç karnına limon suyu ya da elma sirkesi içmek mide asidini artırarak gastrit, reflü gibi sindirim sistemi problemlerini ortaya çıkarır.
Diyet/light ürünleri rahatlıkla tüketebilirim. Oysa diyet ürünler kalorisiz besinler değildir, sadece muadili ürüne göre şekeri/yağı azaltılmış daha az kalorili ürünlerdir, kontrollü tüketilmediğinde kalori alımının artmasına yol açtığını unutmayın.
Zeytinyağı çok sağlıklı bir yağ türüdür, bolca kullanabilirim. Zeytinyağı, tekli doymamış yağ içeriği yüksek bir yağ olmasından dolayı iyi huylu kolesterolü yükseltir, kötü huylu kolesterolü düşürür, kalp ve damar dostudur. Fakat 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 45 kkal’dir ve bu kalori içeriği ayçiçek yağı, mısır yağı, tereyağı gibi yağ türleri için de aynıdır. Zeytinyağı sağlıklı bir örüntüye sahiptir ama unutmamanız gereken nokta ‘Yağ, her zaman yağdır’ fazla tüketildiğinde kalori alımını artırır. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, kuru yemişler de gün içinde tükettiğimiz yağ kaynaklarıdır, günlük tüketilen yağ dengesi doğru kurulmalıdır.”
"EGZERSİZDEN KAÇMANIN BAHANESİ OLMAZ"
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, ’Egzersiz ile yağlar kasa dönüşürse kilo vermek zorlaşır’ bilgisini ise kilo vermek isteyen bireylerin egzersizden kaçmak için kullandığı ’en güzel mazeret’ olarak nitelendirdi.
Akın, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Yağ ve kas dokusu birbirinden farklı 2 dokudur ve vücutta birbirlerine dönüşmesi mümkün değildir. Yağ doku fazla alınan enerjinin daha sonra kullanılmak üzere depolandığı yapılardır, yeterli ve dengeli bireye özgü bir diyet programı ile vücuttaki yağ depo kontrolü sağlanabilir. Kas doku ise bilinçli beslenme ve düzenli egzersiz programı ile uzun vadede kuvvetlenen ve hacim alan yapılardır."