Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteği ile kurulan Hazar Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Merkezi’nde ilk akademik seminer düzenlendi.
Azerbaycan’ın önde gelen özel üniversitelerinden biri olan Hazar Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü bünyesinde TİKA desteğiyle Türk Dünyası Araştırma Merkezi kuruldu. Merkezin aktif ve sürdürülebilir bir faaliyet programına sahip olmasını teminenTİKA tarafından Türkşinaslık Programı adı verilen bir eğitim ve etkinlik programı geliştirildi.
Kurulan Merkezde akademik etkinlikler serisinedüzenlenen seminer ilestartverildi.Seminerin açılışını yapan Hazar Üniversitesi’nin Kurucusu Yönetim ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hamlet İsahanlı, bu seminerler dizisinin ve Türk Dünyası araştırmacıları için Azerbaycan’da uygun bir merkezin oluşturulmasının önemini vurguladı.
Programın devamında konuşma yapan TİKA Bakü Koordinatörü Mustafa Haşim PolatTİKA tarafından Azerbaycan’a yönelik hayata geçirilen proje ve faaliyetlere ilişkin kısa bilgiler verdi. Üniversitenin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Muhtar Hacızade,Türk Dünyası,Türk siyasal kültürü ve tarihinin öğrenilmesi açısından, aynı zamanda Türk Dünyası ile ilgilenen ve bu alanda araştırma yapmak isteyenler için kurulan bu merkezin faydalı olacağına emin olduğunu bildirdi.
Açılışın ardında İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek,Türkiye’nin küreselleşen dünyadaki ekonomik potansiyeli hususunda bir konuşma yaptı ve öngörülen çeşitli ekonomik projelerle ilgili kendi görüşlerini lojistik ve ekonomi eksenli seminer katılımcıları ile paylaştı.
Toplantıya katılan akademisyen ve öğrencilerin de soruları ve fikirleriyle katkıda bulunduğu etkinlikte, Türkiye ve Azerbaycan’ın Türk Dünyası’nı birbirine bağlayan girişimlerine akademik düzeyde destek verecek proje başlıklarına ilişkin görüşler de paylaşıldı. Kurulan merkezde 2014-2015 öğretim yılının 2. Döneminde Türk Dünyası konulu bir seminer dersi açılması öngörülüyor.