TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Doğu Karadeniz'in en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezleri arasında yer alan Uzungöl'ün ve çevresinin aydınlatılması için uygulanan yaklaşık 2,5 milyon lira maliyetli "Uzungöl Aydınlatma ve Peyzaj Projesi" tamamlandı.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsünün yanı sıra yaban hayatıyla da öne çıkan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'ün, dünyanın ve Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında bulunduğunu söyledi.

Yaklaşık 7 bin 500 yatağa sahip "Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alan Uzungöl'ü her yıl binlerce turistin ziyaret ettiğini belirten Tok, ziyaretçilerin büyük bölümünün Körfez ülkelerinden gelen konuklardan oluştuğunu dile getirdi.

Tok, belediye olarak Uzungöl'de ilgili kurumlarla peyzaj ve altyapı gibi çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu kapsamda hayata geçirilen önemli projelerden birinin de gölün ve çevresinin aydınlatılması olduğunu vurguladı.

Projenin yaklaşık 2,5 milyon liralık maliyetinin Kalkınma Bakanlığınca karşılandığını aktaran Tok, şunları kaydetti:

"Uzungöl ve çevresi, yöre mimarisine uygun olması açısından ahşap görünümlü 367 dekoratif aydınlatma direği kullanılarak ışıklandırıldı. Uzungöl'ün girişinden başlanılarak yaklaşık 4 kilometrelik alan içerisinde bulunan yürüyüş yolları ve parkların çevresinin aydınlatması için 259 dekoratif led aydınlatma direği kullanıldı. Ayrıca park alanları içine de 108 dekoratif aydınlatma direği yerleştirildi. Uzungöl Merkez Camisi'ni de kubbe ve minareleriyle birlikte aydınlattık. Işıklandırma sayesinde camimizin siluetini gece görüntüsünde minaresi ile bir bütün olarak ortaya çıkardık."

- Aydınlatma, Uzungöl'ün güzelliğini ortaya çıkarttı

Tok, ziyaretçilerin artık yürüyüş alanlarında daha rahat gezebildiğine dikkati çekerek, "Projenin hayata geçirilmesi noktasında İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu büyük destek verdi. Bakanımıza destekleri dolayısıyla teşekkür ediyorum." dedi.

Vadinin ortasında bulunan Uzungöl'ün, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşan doğal göl olduğunu anımsatan Tok, aydınlatmada kullanılan direklerin de yörenin doğallığına uygun şekilde seçildiğini dile getirdi.

Tok, aydınlatma sayesinde direklerden göle yansıyan ışıkların bölgeye ayrı bir güzellik kattığını ifade ederek, geceleyin yüksek bir yamaçtan bakıldığında Uzungöl'ün bütün güzelliğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Kaynak bulmaları durumunda iç mahallelerde de aydınlatma çalışması yapmayı arzu ettiklerini belirten Tok, bu konuda ilgililerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.