Özgür ALTUNCU-İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL() Başbakan Amet Davutoğlu ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe çalışma yemeğinde bir araya geldi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen yemeğin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

TİCARET HACMİ BÜYÜYECEK
Türkiye ile Japonya arasında tarihi bir dostluk olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu," Ticaret hacmimiz daha ileri noktalara getirilebilir. Ekonomik ortaklık anlaşmasının biran önce tamamlanması yönünde mutabık kaldık" dedi.

YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE OLACAĞIZ
Türk- Japon bilim ve kültür üniversitesinin kurulmasının büyük önem taşıdığını belirten Davutoğlu, " Uluslararası konularda çok yakın bir işbirliği içindeyiz. Özellikle bölgelerimizdeki gelişmeler konusunda yakın istişare fırsatı bulduk. Türkiye ve Japonya'yı iki komşu ülke olarak görüyoruz. Başta yarın toplanacak G20 zirvesinde Japonya ile yakın bir ilişki içinde olacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE ÖNCÜLÜK EDECEK
" Dün terör saldırısında vatandaşlarını kaybeden dost ve müttefik Fransa'ya bir kez daha taziyelerimizi sunuyorum" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Teröre karşı olma noktasında ortak siyasi irademizi bir kere daha vurguluyoruz. Türkiye teröre karşı mücadelede ortak tavır olmaya öncülük edecektir. Bu terör saldırısını lanetliyorum" şeklinde konuştu.

KARARLI KINAMALIYIZ
Japonya Başbakanı Abe de "Paris’te meydana gelen acımasız terör olayında ailelere baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyorum" diyerek başladığı konuşmasında, Terörü kararlı bir şekilde kınamamız lazım. Uluslararası işbirliği kurarak teröre karşı önlemler alacağız" dedi.

JAPON FİRMALARI DESTEKLEYECEĞİZ
Türkiye pazarına giren Japon firmaların sayısının arttığını söyleyen Abe, " Ülkenizde faaliyet gösteren şirketleri güçlü olarak desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

İKİ BAŞBAKAN DOLMABAHÇE SARAYI BAHÇESİNDE YÜRÜDÜ
Basın toplantısının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu Japon mevkidaşına Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesini gezdirdi. İki Başbakan boğaz kıyısında yürüdü. Davutoğlu Abe'ye tarihi mekanlarla ilgili bilgi verdi. Japon Başbakan görüşmenin ardından G20 zirvesine katılmak için Antalya'ya gitti.
 (FOTOĞRAF)