Böbreğinde taş şikayetiyle daha önce başvurduğu hastanelerden bir sonuç alamayan 27 yaşındaki Elçin Kırdan, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Doç. Dr. Murat Arslan’ın, göbek deliğinden yaptığı mini laparoskopik adrenal kisti ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu.
Ameliyat hakkında bilgiler veren İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Arslan, "Hastamız bize geldiğinde sol tarafında 20 cm’lik kitle saptanmıştı. Hastaya kitle boyutu büyük olduğundan hep açık ameliyat önerilmişti. Bize geldiğinde ise laparoskopik ameliyat önerdik ve yaklaşık 1 saatte ameliyatını bitirdik” dedi.
LAPAROSKOPİK AMELİYATLAR KONFORLU!
Doç. Dr. Murat Arslan, "Hasta 27 yaşında sol tarafında bir kitle saptanıyor ve ultrason kontrolleri yapıldığında kitlenin 20 cm’lik olduğu tespit ediliyor. Böbrekten ya da başka organlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı net olarak belirlenememiş ancak çekilen MR da adrenal (böbrek üstü) bezinin olduğu yerden köken aldığı gözüküyordu. Bu durumla ilgili olarak hastamız İstanbul’da birçok doktora gitmiş ve kistin çok büyük olmasından dolayı hastaya hep açık ameliyat önerilmiş. Hasta bize başvurduğunda ameliyatını laparoskopik olarak gerçekleştireceğimizi söyledik. Hastanın onayı ile yaklaşık 1 saat süren bir operasyonla bir tanesi göbeğin içinden olmak üzere üç tane küçük delikten mini laparoskopik dediğimiz 5 ve 3 mm’lik deliklerden girerek kistin bütün duvarıyla birlikte böbrek üstü bezini de alarak hastanın ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamızı birinci gününde drenini alıp taburcu edeceğiz. Sonuçta büyük bir ameliyattı ama mini laparoskopi dediğimiz küçük deliklerden ameliyatı yaparak büyük kesileri önleyerek hastaları çok konforlu şekilde birinci günde taburcu edecek düzeye getiriyoruz” dedi.
Dr. Arslan, “Kitlenin büyüklüğü önemli, bu durumda hastalar genelde açık ameliyata yönlendirilip çok büyük kesilerle ameliyat oluyorlar. Hastamız genç bir bayandı açık ameliyat olsaydı yan tarafında 30 cm’lik bir kesisi olacaktı. Yapmış olduğumuz laparoskopik ameliyat sonucunda 3 tane minik delik var. Böbrek kistleri sık görülüyor ancak böbrek üstü bezi kistleri çok nadir gözükür ve çok azı bu kadar büyük hale gelir. Doğuştan olan bir kist ama yıllar içinde birey ile birlikte büyüyor.
AÇIK AMELİYAT OLMAK İSTEMEDİM!
Böbrek taşı sıkıntısıyla İstanbul da daha önce hastaneye başvuran Elçin Kırdan, “Yapılan Tomografi sonucunda böbreğimde kitle ortaya çıktı. Kitle araştırılmaya başlandı, MR çekildi. MR sonucunda, kitlenin çok büyük olduğu ve kistin böbreküstü bezinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Kitlenin büyük olmasından dolayı gittiğim tüm doktorlar açık ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Yaşım küçük olduğundan dolayı yan tarafımda büyük bir kesi olmasını istemedim. Hastanenizde Dr. Murat Arslan’ın laparoskopik ameliyatlar yaptığını duydum ve kendisine başvurduğumda yapılan tetkiklerden sonra ameliyatımın mini laparoskopik yöntemle olabileceğini söyledi. Çok sevindim ve ameliyatımı burada oldum. Diğer doktorlar açık ameliyat yapılması gerektiğini söylerken doktorum laparoskopik dedi ve çok kısa süre içinde kendimi toparladım bence bu büyük bir başarı örneği. Başta doktorum Doç. Dr. Murat Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Akdemir olmak üzere emeği geçen hemşirelerime ve İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi personeline teşekkür ederim” dedi.