BAYBURT (AA) - Bayburt'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin haklarında dava açılan ve aralarında örgütün sözde "il imamı" A.I'nın da bulunduğu 32'si tutuklu, 9'u firari 60 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "kamu kurumlarını zarara uğratma" suçlarından tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savcılık tarafından hazırlanan iddianame okundu.

Mahkeme başkanı sanık sayısının çok olması nedeniyle savunmaların alfabetik sıraya göre yapılmasına karar verdi.

Örgütün sözde "Bayburt il imamı" olduğu iddiasıyla yargılanan A.I, hakkındaki "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ve "kamu kurumlarını zarara uğratma" suçlamasını reddetti.

A.I, hakkındaki "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamasına kimsenin inanmayacağını savundu. Örgüte ait çeşitli illerdeki dershane ve okullarda uzun yıllar öğretmenlik yaptığını anlatan A.I, bu yapıyla hiçbir ilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Hakkında hazırlanan iddianamede yer alan Bank Asyaya talimatla para yatırma konusunun da gerçeği yansıtmadığını iddia eden A.I, şunları söyledi:

"Kriz halindeki bir bankaya kim hangi akılla para yatırır? Benim kimseye bu yönde talimatım olmadı. Kendim Ziraat Bankasından faiz olmayacak şekilde kredi kullandım. Bu parayı da Bank Asyaya hesap açtırarak yatırdım. Bu parayı İstanbul'dan ev almak için kullanacaktım. 2014 yılında Bank Asyada açılan hesap tamamen bu. Yoksa bir talimat nedeniyle hesap açmadım."

Savunma yapan 12 sanık da haklarında iddiaları reddetti.

Duruşmaya yarın diğer sanıkların dinlenmesiyle devam edilecek.