Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI (Hatay), () - HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde Suriyeli kadınlara yönelik olarak 'Kadın hakları' konulu konferans düzenlendi. Danimarka ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Konseyi tarafından da finanse edilen konferansta Suriyeli kadınların hakları ve sorunları konuşuldu.
Emir Otel'in toplantı salonunda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Suriyeli Dr. Hassan Kurdi, Dr. Abed Alelllah, Dr. Abed Alazeem ve Şeyh Abed Alhaleem Mansur katıldı. İlçede yaşayan Suriyeli kadınlar, erkekler, hakim ve doktorlar ile Türkiye Suriye Dostluk ve Kardeşlik Derneği Başkanı Hüseyin Yumuşak ile Yardımcısı Dr. Abdulhamit Tahhan katıldı. Konuşmacılar, Suriyeli kadınları kadına şiddet, korunma ile sahip oldukları haklar konusunda bilgilendirdi.
Konferans sonunda bir açıklama yapan Suriyeli Kadınlar Heyeti Temsilcisi Bouthaina Rahhal, iç savaş nedeniyle evlerini yurtlarını terk ederek gelen çok sayıda kadın bulunduğunu, bunların bazılarının eşlerinin savaş ortamında öldüğünü, bazılarının ise halen çeşitli cezaevlerinde bulunduğunu söyledi.
İç savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiklerini ifade eden Rahhal, savaştan dolayı en çok kadınların mağdur olduğunu, bu nedenle de onları yaşadıkları sıkıntılardan kurtarmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Rahhal, "Gerçekten amacımız kadınlarımızı hak, hukuk gibi her yönden bilgilendirmektir" dedi. Her 15 günde bir düzenli olarak toplantılar yaparak kadınları eğittiklerinden söz eden Rahhal, hak, hukuklarının yanı sıra, toplumda nasıl davranılacağı hakkında eğitim verdiklerini söyledi.
Rahhal, "İç savaş nedeniyle sığındığımız Türkiye'de bulunduğumuz sürede Türkiye'nin kanunlarını da anlatarak bilgilendiriyoruz. Kadınlarımızın cahil kalmamaları, ahlak, temizlik, eğitim, okuma yazma, topluma uyumlu olmaları konularında eğitim veriyoruz. Mesleki eğitimlerle geçinmelerine destek olmalarını sağlıyoruz. Bunun aynında eşleri ölen yada Suriye'de cezaevinde olan kadınlara da çeşitli yardım ve destek veriyoruz. Temennimiz bu süreçte başarılı olmaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI