Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR Paşaköy'de kurulmak istenen enerji santraline yönelik tepkiler sürerken; Albayrak Grup 150 milyon liralık yatırımın 2 bin kişilik istihdam sağlayacağı, yöre ekonomisine büyük katkıda bulunacağını ve çevreye zarar vermeyeceğini savundu. Gruptan yapılan açıklamada, tepkilerin siyasi amaçlı olduğu öne sürüldü.
Albayrak Grup'un yerel gazetelere verdiği tam sayfa ilanda, Paşaköy'deki eski SEKA Kağıt Fabrikası ile ilgili bilgilere yer verilirken; Balıkesir halkı için en önemli iş sahalarından biri olan işletmenin sürekli zarar ettiği için 2000 yılında üretim faaliyetinin durdurulduğu, özelleştirme kapsamına alındığı hatırlatıldı. Üç kez ihaleye çıkarılan fabrikaya işletmenin ticari vasfını kaybetmesi nedeniyle alıcı çıkmadığı öne sürülen açıklamada devletin yaptırdığı uluslararası araştırma sonucunda fabrikanın ekonomik değerinin de kalmadığının belirlendiği iddia edildi.
Açıklamada, grubun SEKA'yı 3 Ocak 2003'te ihale bedeli, 500'e yakın işçinin ortalama 10 yıllık ihbar-kıdem tazminatı ve kağıt üretimi için yatırım şartı ile dönemin parası ile 10 trilyona (10 milyon lira) satın aldığı kaydedildi.
"TEPKİLER SİYASİ AMAÇLI"
Grubun 150 milyon dolarlık yatırımı göze alarak SEKA Kağıt Fabrikası'nı yeniden faaliyete geçirmek için çalışma başlatıldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Geçmişte olduğu gibi 2 bin kişiye istihdam kaynağı açmak ve Türk sanayisine uzun yıllar hizmet etmeye yönelik bu yatırıma karşı bazı çevrelerin Balıkesir halkını yanıltarak tamamen siyasi amaçlı tepki ile hareket etmeleri anlaşılabilir bir durum değildir. Sanki burada termik santral kurulacak ve devlete elektrik satacak gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Halbuki kağıt fabrikasının çalışabilmesi için buhara ihtiyaç vardır. Hali hazırda mevcut Seka Kağıt Fabrikası'nın buhar ve elektrik üreten kazanları 15 yıldır kullanılmadığından tamamen çürümüş ve atıl haldedir. Bu nedenle buhar kazanı tamamen yenilenecek ve en son teknolojiye uygun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izinleri doğrultusunda yaptırılarak baca verileri bilgisayar destekli (online) emisyon kontrol sistemi ile Çevre İl Müdürlüğü tarafından 24 saat sürekli takip edilecektir. Eğer fabrikanın eski kazanlarını ve çevre haklarını kullanıyor olsaydık, çevreye aynı seviyede zarar veriyor olacaktık. Oysa yeni yapılacak buhar kazanı Avrupa standartlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliklerine uygun, son teknoloji ürünüdür. Eski kazanlarda filtre sistemleri olmadığından tozlar bacadan filtre edilmeden doğrudan atılırken, yeni durumda baca tozunu tutacak son teknolojik filtre sistemleri kullanılacak ve çevreci bir fabrika şartları oluşturulacaktır."
"TESİS TERMİK SANTRAL VASFINDA DEĞİLDİR"
Açıklamada kurulacak buhar kazanının kapasitesinin küçük olduğu için (20 MW-300 MW) çevre izinlerinin il bazında yapıldığı açıklanırken, "ÇED yönetmeliğine göre, çevreye etkisi üst düzeyde olan tesisler için (300 MW üzerinde) izinler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınmak zorundadır. Dolayısıyla tesisimizin çevreye olan etkisinin yüksek olduğunu söylemek yönetmeliğe de ters düşmektedir. Kurulacak olan tesisimiz, fabrikanın buhar ihtiyacını karşılamaya yönelik olup, bir termik santral vasfında değildir. Ayrıca, termik santraller çok fazla yakıt tükettiğinden, ekonomik olabilmesi için yakıt alanlarının yanında veya deniz kenarına kurulması gerekmektedir. Örneğin 2800MW'lık Afşin-Elbistan, 2000MW'lık Soma-Yatağan veya deniz kenarındaki 1200MW'lık Çanakkale, 1200MW'lık Zonguldak ve 3000MW'lık İskenderun'daki diğer termik santraller gibi. Fabrikamız sadece 25 MW olacaktır" denildi.
"10 BİN AĞACIN KESİLMESİ ÖNLENECEK"
Açıklamanın şu ifadelerle sona erdi:
"Yüzde yüz ithalat yoluyla gelen gazete kâğıdı ve fotokopi kağıdının belli bir kısmını yurt içi hammadde kaynaklarıyla karşılamaya ve Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltmaya katkıda bulunacak çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Yeşil çevre anlayışı ile kurulmakta olan tesisimiz, hurda kağıttan üretim yaparak günde 10 bin adet ağacın kesilmesini önleyecektir. Balıkesir'in değerli halkı; 150 milyon dolarlık yatırımı olan fabrikanın, yöre ve Balıkesir halkına yapacağı ekonomik katkısının büyük olacağının, esnaf ve küçük sanayi canlanacağının farkındadır. Fabrikanın üretim esnasında çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini tekrar belirtir, kamuoyuna saygıyla duyururuz."

FOTOĞRAFLI