Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un onayıyla sözleşmeli öğretmenlere sağlık özrüne bağlı yer değiştirme hakkı verildiğinin açıklanması üzerine Samsun Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası başkanları Samsun Gazetesine açıklamalarda bulundu. 

AYNI HAKLARA SAHİP OLUNMALI
Millî Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada, sözleşmeli öğretmenlere sağlık özrü nakil hakkının verildiğini, detayların önümüzdeki günlerde netleşeceğini duyurdu. Bu konuyla alakalı Samsun Eğitim Sendikaları Başkanları ‘Sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması ve ya iyileştirilmesini talep ettiklerini, tüm öğretmenlerin aynı şartlarda, özlük haklarına uygun olarak görev yapmaları gerektiğini açıkladılar.’

NEJDET GÜNEYSU: ‘TAYİN HAKLARI VERİLMELİ’
Sözleşmeli öğretmenlerin bu konuda çok mağdur olduklarını dile getiren Samsun Eğitim Bir-Sen BaşkanıNejdet Güneysu, “Yer değişikliği hakkında bir adım atılması sevindirici. Sendika olarak talebimiz sözleşmeli öğretmen ve vekil öğretmenlerin olmamasıydı. Millî Eğitim Bakanlığı’ndan bütün öğretmenlerimizin kadrolu olanların tüm haklarına sahip olmasına dair taleplerde bulunduk. Genel başkanımız, bakanımızla yapmış olduğu görüşmede, sözleşmeli öğretmenlerimizin tüm sıkıntılarını aktarmıştı. En büyük sıkıntımız sözleşmeli öğretmenlerimizin gittikleri yerde belli bir süre tayin isteyemeyecek olmasıydı. Bu çok büyük bir hak ihlaliydi. Sözleşmeli öğretmenlerimizin tayin haklarının her durumda verilmesi gerekiyor. Verilen hak sağlık özrü durumlarında geçerlidir. Eş durumunun da bununla birlikte gelmesi gerekiyordu. Aslında talebimiz kadrolu öğretmenlerin tüm haklarının, sözleşmeli öğretmenlere de verilmesidir” ifadelerini kullandı. 

‘POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI’
Sözleşmeli öğretmenliğin çıkmasındaki asıl sebeplerden bahseden Başkan Güneysu, “Doğu ve Güneydoğu gibi bölgelerimizde zor şartlardan dolayı tayin isteyip giden kadrolu öğretmenlerimizin yerlerinin boş kalmasıydı. Bizim sendika olarak önerimiz net. Oradaki sözleşmeli öğretmenlerimizin ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirilmeye gidilmesi. Pozitif ayrımcılık yapılsın ve burada kalmaları sağlansın. Bu çözümler bakanlığımıza sunuldu” dedi.

RÜSTEM KARA: YETERLİ DEĞİL
Yapılan çalışmaların kalıcı bir çözüm olmadığına değinen Samsun Eğitim-İş Rüstem Kara, “Sözleşmeli öğretmenlerimizin sayıları 80 binlere ulaştı. 6 yıl boyunca da eş durumu alamıyorlar ve sözleşmeli öğretmenlerimiz riskli bölgelerde, görevlerini yapamıyorlar. Yapılan çalışma sevindirici fakat yeterli değil. Sendika olarak biz sözleşmeli öğretmenliğin tamamen kaldırılmasından yanayız” diye konuştu.

‘SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KADROYA ALINMALI’
Sözleşmeli öğretmenlerin şartlarında iyileştirme yapılmasından bahseden Başkan Kara, “Yıllar önce OHAL bölgesinde görev yapan öğretmenlerimiz ağır tazminat adıyla çok yüklü ücretler aldıkları için o bölgelerde severek çalışmışlardı. Hiçbir öğretmenimizin Doğu bölgesi ya da mahrumiyet bölgesi diyerek tercih dışı bırakması söz konusu değildir. Sözleşmeli öğretmenlerin hiçbir özlük hakkından faydalanamadan, riskli bölgelerde görev yapması öğretmenlerimiz için çok büyük bir sıkıntıdır. Bir an önce sözleşmeli öğretmenlerimizin hepsinin kadrolu olması gerekmektedir. Bakanlığımızın riskli bölgeleri tercih edecek iyileştirme politikalarına gitmesi gerekiyor. Bizim beklentimiz bu yönde. Atılan adım yeterli değildir. Öğretmenlerimiz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadığı kadar sıkıntı içindeler. Yeni Milli Eğitim Bakanımızdan herkesin beklentisi bu yöndedir” ifadelerini kullandı. 

LEVENT KURUOĞLU : ‘MAHRUMİYETE GÖRE MAAŞ’
Bu hakkın verilmesinin yeterli olmadığına değinen Samsun Türk Eğitim-Sen Başkanı Levent Kuruoğlu, “4 yıl sözleşmeli 2 yıl da kadrolu olmak üzere toplam 6 yıl çakılı çalışan sözleşmeli öğretmenlerimizin arasında eşinden, çocuğundan ayrı yaşayanlar var. Çünkü bu öğretmenlerimizin eş durumundan tayin isteme hakları yok. Düşünebiliyor musunuz bir çocuk 6 ay anne ya da babasını görmüyor. Hükümetin sözleşmeli istihdam modelini kaldırması gerekmektedir. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılana kadar da eş durumu mağdurlarımıza bir çözüm getirilmelidir.  Bakan Selçuk’un bu konuya duyarlı yaklaşmasını temenni ediyoruz.Türk Eğitim-Sen olarak önerimiz, mahrumiyet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere mahrumiyet derecesine göre bir brüt asgari 2 brüt asgari ücret arasında değişen miktarlarda zorunlu hizmet tazminatı ödemesi yapılmasıdır. Bu şekilde mahrumiyet bölgelerindeki öğretmen istikrarı sorunu çözülebilir”ifadelerini kullandı. 

‘SÖZLEŞME VE MÜLAKAT KALKMALI’
Eş durumundan dolayı mağdur olan sözleşmeli öğretmenlerden bahseden Başkan Kuruoğlu, “4/B’liler kadroya alınıncaya kadar eş durumu mağdurlarımıza tayin hakkı verelim. Çifte bayram yaşasınlar. Bakan Selçuk’un bu konuya duyarlı yaklaşmasını temenni ediyoruz.  Hatırlanacağı üzere sözleşmeli ve mülakatla öğretmenliğin kaldırılması için yargı süreci başlattık. Umuyoruz yargı beklentimiz doğrultusunda karar verir ve bu mesele kökten çözülür.
Umuyoruz ki yargı sözleşmeli öğretmenliği iptal eder ve böylece bu sorun kökten ortadan kalkar.Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, dram yaşayan sözleşmeli öğretmenlerin ve ailelerinin yüzünü güldürmelidir. Kamuoyunda bu konuda bir beklenti oluşmuştur. Sayın Selçuk’un bu beklentiyi yerine getirmesi, sözleşmeli öğretmenlerimiz için hayati öneme sahiptir” açıklamalarında bulundu. 

Haber:Pınar UZUN