ABD Başkanı Obama, G20 zirvesinde basın toplantısı düzenliyor. Obama'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

Fransa, bizim için önemli bir ortak. Bugün de yeni bir anlaşmayı buradan ilan ediyoruz. Fransız ortaklarımızla istihbarat paylaşımını artıracağız.

Şuana kadar IŞİD'e karşı 8 bin hava saldırısı düzenlendi. IŞİD'in liderlerini ve önemli merkezlerini hedef alıyoruz. IŞİD'in Rakka'daki merkezine giden hatlar kesiliyor. IŞİD üyeleri hiçbir yerde serbestçe barınamayacak.

SURİYE'NİN GELECEĞİNDE ESAD'IN YERİ YOK

Özellikle Beşer Esad'ın Suriye'nin geleceğinde bir yeri olmadığına inanıyoruz. Bütün tarafların süreç üzerinde anlaşmış olmaları önemli. ABD koalisyon ortaklarıyla birlikte askeri, insancıl ve diplomatik alanlarda çalışmaya devam edeceğiz.

Obama kendisine sorulan soruları şöyle yanıtladı:

Askeri bir stratejimiz var. İŞİD'e hava saldırılarıyla birlikte baskı yapmayı hedefliyor. Sahaya yardım ediyoruz. Suriye güçlerine destek veriyoruz. İŞİD'in finansmanının azaltılması konusunda çalışmalarımız var. Petrollerini kesmeye çalışıyoruz. Sivilleri öldüren bir haini hedef alıyoruz. Aynı zamanda etkin ortaklar bulmaya çalışıyoruz. Terörle mücadele konusunda ben göreve geldiğimden beri bu saldırılara karşı çok dikkatliyiz. Her hafta ulusal güvenlik kurumuyla birlikte bütün tehditleri gözden geçiriyoruz, dünya çapındaki ortaklarımızla bu bilgilerimizi paylaşıyoruz. Farklı farklı hava alanlarında Amerika'ya girmeye çalışan, uçaklara birnmeye çalışan yolcuları daha ciddi güvenlik önlemlerinden geçiriyoruz. Dolayısıyla çabalarımızın daha da arttırılmış bir versiyonunu göreceksiniz.

İŞİD'in sahadaki kapasitesini kısıtlamaya çalışmak, altyapılarını engellemek, Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçlerini İŞİD'e karşı desteklemek takip etmemiz gereken stratejimiz budur. Daha fazla ortak bulmaya çalışmaya devam edecek.

KENDİLERİNİ ÖLDÜRMEYE HAZIRLARSA ÇOK KİŞİYİ ÖLDÜREBİLİRLER!

65 ülkeyi İŞİD'e karşı savaşmak üzere ikna ettik. BM'de terörle mücadele stratejilerinden bahsettim. Bu konuda daha fazla çalışması gereken ülkeler üzerine baskı yaptık. Birkaç kişi kendilerini öldürmeye hazırlarsa o zaman birçok insanı öldürebilirler. Terörle savaşmanın en büyük zorluklarından birisi bu. Sofistike değiller, ellerindeki silahlar çok güçlü değil. Ama ideolijileri, kendilerini öldürmeye hazır olmaları, o kişilerin saldırı yapmalarını önlemek gerçekten inanılmaz koordinasyon ve çalışma gerektiriyor.

İŞİD'in hilafet söylemi onları çok çekici yapıyor. Onların Suriye'deki yayılmalarını durdurmaya çalışıyoruz. Bunu yaptığınız sürece onların işleyen bir devlet olmalarını söylemeleri gittikçe zorlaşacak. Bu da bizim terör örgütüne akan yabancı savaşçıları azaltmamıza yardımcı olacak. Sonuçta Paris gibi saldırıları yapan kişilerin sayısında azalma olacak. Bu saldırıları önlemek için çalışıyoruz. Dolayısıyla agrasif olmalı ve tüm olasılıkları göz önünde tutmalıyız. Onların elindeki toprakları geri almak ve Suriye'deki savaşın bitmesi gerekiyor. Irak'ta sunni ve Şiiler'in birleştiren bir anlayışa da ihtiyacımız var.

BİZE HER GÜN TEHDİT GELİYOR

Bize her gün gelen tehdit raporları var. Ben birkaç haftada bir güvenlik ve askeri ekibimle birlikte bu tehditleri görüşüyorum. Potansiyel IŞİD tehditleriyle ilgili endişeler 1 yılı aşkın bir süredir var. Paris'teki olayla ilgili olarak periyodik ve spesfik bir bilgi gelmemişti bize. Genelde istihbarat şöyle çalışır, tehdit bilgisi gelir kaynağının güvenirliğine bakılır. Bazıları spesifik değildir, bazıları biraz daha spesifik olabilir. Benim bununla ilgili spesifik bir bilgiye sahip olduğum söylenemez.

Eğer beni eleştirenlere baktığınızda zaten yapmakta olduğumuz şeyleri öneriyorlar. Yaptıklarımız belki daha sert bir biçimde ifade etmem gerekiyor. En önemli olan istisna büyük çaplı bir askeri gücün Irak veya Suriye'de konuşlandırılması konusu. Ben bunun yanlış olduğunu anlattım. İyi niyetle bunu öneriyorlar. Suriye'de güvenli bölge için çağrıda bulunanlar var