Erzincan Üniversitesi’nce 1.Uluslararası Türk Dili Konuşulan Coğrafyalarda Kültür-Sanat ve Sanat Eğitimi Sempozyumu Düzenledi
Erzincan Üniversitesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen ve Erzincan Üniversitesi mensubu akademisyenler ile Kırgız, Kazak, Tatar, Başkurt akademisyenlerin ve UNESCO yetkililerinin katıldığı, Uluslararası Türk Dili Konuşulan Coğrafyalarda Kültür Sanat ve Sanat Eğitimi adlı sempozyumun açılışı Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ yerleşkesinde yapıldı.
Milli Marşımız ve Kazakistan Milli Marşının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu,
"Uluslararası Türk Dili Konuşulan Coğrafyalarda Kültür Sanat ve Sanat Eğitimi adlı sempozyumu’nun ilk gününde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Bu sempozyumla bizim için kültürel anlamda diğer Türk devletleriyle ilk temas olacaktır. İnşallah bundan sonra gerçekleştireceğimiz çalışmalar daha kapsamlı olacaktır" dedi.
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise “Bizler farklı coğrafyalarda yaşayan ancak aynı dili konuşan, aynı kültürün evlatlarıyız. Dünya siyaset sahnesi, binlerce yıl boyunca sizlerle ve bizlerle akraba olan, genlerini taşıdığımız büyük liderlerin, büyük devlet adamlarının, hanların, hakanların, yönetiminde yoğrularak bu günlere gelmiştir. Bir çok büyük siyasi yapı, büyük imparatorluk, aynı soydan, aynı kültürden, aynı atanın evlatları tarafından yönetilen farklı devlet yapılarını bir araya getirme başarısını göstererek dönemlerinde emsali görülmemiş siyasi birlikler kurmayı başarmıştır. Kurulan bu birlikler, hükmettikleri topraklarda bir ülkü uğruna, çoğu kez kutsal sayılan değerleri adına adaletle hükmetmiş, dönemlerinin en parlak günlerini yaşatmış, tebaalarına en zengin, en kültürlü, en huzurlu insanlar olma lütfünü bahşetmişlerdir. Son iki yüzyıldır, dünyada baskın ve hakim güç olamayan bizler, yeryüzündeki buhranın, zulmün, karmaşanın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Bizlerin birbirimizin farkına varmamızı engellediler. Bir olduğumuzu, bir yumruğun beş parmağı olduğumuzu, aynı vücudun başı, gövdesi, kolu olduğumuzu bize unutturdular. Bu gün artık bu gidişata dur deme, artık sen ben değil biz olma günü. Bu gün Farklı coğrafyalarda Türk Dilini Konuşan bizler, aynı dilin bayrağı altında, kültürel, sanatsal zenginliklerimizi aynı teknede yoğurma fırsatı buluyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Başsoy’a Kazakistan yöresel kıyafetlerini hediye eden Kazak akademisyenler, Başkan Başsoy ile hatıra fotoğrafları çektirdiler.