Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu arasında imzalanan protokol gereğince, 18 yaş altı tutuklu ve hükümlülerin hayata tutunmalarının amaçlandığı yaklaşık 2 yıldır sürdürülen çalışmalar neticesinde hükümlü ve tutukluların sunum yaptıkları bir program düzenlendi.
Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda düzenlenen ve usta Öğretici Bekir Baba tarafından yapılan Çanakkale Savaşı temalı duvar resminin de açılışının yapıldığı programa; Konya Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Başsavcı Vekili Adem Önay, Cezaevi Savcısı Bekir Sıtkı Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, E-Tipi Cezaevi Müdürü Yusuf Kafadar, Karatay Halk Eğitim Müdür Yardımcıları ve çalışanları ile hükümlü ve tutuklular katıldı.
210 HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU KURSA ALINDI
Konya E-Tipi Kapalı Cezaevi Öğretmeni Süleyman Ertekin tarafından organize edilen ve sunulan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Yusuf Kafadar; NEÜ ile 2013 yılında imzalanan protokol sonrasında gerçekleştirilen yemekli bir toplantının içeriğinden bahsetti. Bu toplantıda çocuk hükümlü ve tutukluların aileleriyle bir araya gelindiğini ve duygusal anların yaşandığını ifade eden Kafadar, “Çocukları suç işlemeye iten nedenler üzerinde görüş alışverişinde bulunarak sebeplerini de birebir ailelerinden öğrenme fırsatımız oldu. Yapılan protokol çerçevesinde 2 yıl boyunca çeşitli sosyal etkinlikler düzenlendi. NEÜ öğretim üyeleri 20 ayrı konuda tutuklularımıza konferanslar verdi. Yine üniversitenin Müzik Bölümü Halk Oyunları Topluluğu üç ayrı zaman diliminde burada gösteri sundu. 9 ayrı kurs düzenlendi. Bu kurslara 210 hükümlü ve tutuklu başvurarak 42’si başarılı oldu ve belge aldı. Halk oyunları çalışmaları ve resim sergisi halen sürmektedir. Protokolümüzün gelecek yıl da devam etmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Desteklerinden ötürü NEÜ Rektörümüz ile öğretim üyeleri ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” dedi.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, her insanın hata yapabileceğinin altını çizerek, “İnsan beşer, şaşar ve hepimiz hata yapabiliriz. Burada önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektir. Hataların çok farklı gerekçeleri olabilir. Bilerek isteyerek ve kasten suç işlemek en kötü olanıdır. Hepimizin yanlışları olmaktadır, olagelecektir. İnancımıza göre; eğer hatasız olsaydı kullar, melek sınıfına girseydi, bu imtihan dünyasında Allah yeniden hata yapacak kullar yaratırdı ki tövbe etsinler, mağfiret dilesinler ve hatalarından pişman olsunlar diye. Biz böyle inanıyoruz. Bunu en iyi anlatan Hz. Mevlana’nın memleketindeyiz. ‘Gel gel ne olursan ol yine gel’ ve her ne kadar kendisine atfedilmese de meşhur olan sözü, ‘40 kere tövbeni bozmuş olsan da gel’ diyerek insanların hata yapabileceğini ve dönmesi için de fırsat oluşturulması gerektiğini ifade etmiştir” dedi.
DIŞARIDA OLUP DA MAHKUM GİBİ YAŞAYANLAR VAR
Dışarıda veya içeride olmanın biraz zihinsel bir durum olduğunu söyleyen Rektör Şeker, “Dışarıda olup da kendisini hayata mahkum etmiş dünyaya küsmüş insanlarımızın yanı sıra içeride olan fakat hayata kendini bağlayan, kendini geliştiren, yetiştiren üniversite mezunu olanlar var. Arkadaşlarımızın yaptığı ön çalışmalarla imzalanan protokolle başarılı bir çalışma gerçekleştirildi. Umarım devamı gelir. Emeği geçen akademisyen hocalarımıza ve bu fırsatı veren kurum müdürü ve arkadaşlara kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Programı ortaya koyanların yanı sıra sizlerin de bu programlardan faydalanmak istemesi, gönüllü ve talipkar olması da ayrıca çok önemli. Gösterdiğiniz teveccühten ötürü sizlere de teşekkür ediyorum. Programın hayırlı olmasını ve devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
Programda Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, yapılan işbirliği protokolünde aktif olarak görev alan NEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Doç. Dr. Barbaros Yalçın, Doç. Dr. Zafer Kurtarslan, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Yurttadur, Araştırma Görevlisi Ahmet Türe, Uzman Kadir Sipahi, Halk Oyunları Grup Başkanı Hüseyin Vehbi Karakaya, Usta Öğretici Bekir Baba’ya teşekkür belgelerini takdim etti. Yine bu işbirliğinde görev alan Kapalı Ceza İnfaz Kurumu personeli; Kurum Vaizi Ali Gün, Kurum Öğretmenleri Süleyman Ertekin ve Evrim Ertekin ile Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcıları Mehmet Şahin, Mehmet Saraç ve Usta Öğretici Metehan Göleli’ye de, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker teşekkür belgelerini verdi.
Ayrıca, hükümlü ve tutuklular arasında Açık Öğretim Ortaokul ve Lisesinden mezun olan 4 kişiye NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adem Önay, NEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Cezaevi Savcısı Bekir Sıtkı Yıldırım ile Konya Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin tarafından diplomaları verildi. Belge takdimlerinin sonrasında NEÜ Halk oyunları grup başkanı Hüseyin Vehbi Karakaya ile Usta Öğretici Metehan Göleli’nin çalıştırdığı genç hükümlü, tutuklular ile çocuk hükümlü, tutuklular tarafından yapılan halk oyunları gösterilerinin ardından Öğretim Görevlisi Yunus Çağlak’ın gitarla eşliğinde NEÜ öğrencileri ve hükümlü-tutuklular birlikte konser verdi.