KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yayınladığı yeni yıl mesajında Rum tarafının ön koşulsuz olarak müzakere masasına dönmesi gerektiğini ifade etti. Mesajında 2015 yılında yapılacak seçimlere de değinen Eroğlu, seçimin birlik, beraberlik içerisinde ve kardeşçe geçmesi dileğinde bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ülke ve dünya gündemine dair görüşlerinin yer aldığı bir yeni yıl mesajı yayınladı. Eroğlu mesajında, Rum tarafının ön koşulsuz olarak müzakere masasına dönmesi gerektiğini yineleyerek, “Bizim Rum tarafı masaya dönsün diye haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz. Biz samimi bir şekilde masada olmaya devam ediyoruz” dedi. Halkın şikayetlerinin etkili ve düzgün çalışan sistemler, hükümetler ve Anavatan Türkiye ile işbirliği içinde doğru icraatlar yaparak çözülebileceğini belirten Eroğlu, “Benim asla benimsemediğim, doğru bulmadığım konu her şeyin Kıbrıs konusunun çözümüne bağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum lider Anastasiadis’in Türkiye’nin navtex yayınlamasını bahane ederek müzakere masasından ayrıldığına vurgulayarak, Rum liderin bu tutumunun 11 Şubat’ta yayınlanan ortak açıklamaya aykırı olduğunu belirtti. Eroğlu, “Bize göre Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer Kıbrıs konusu ile yakından ilgilenen ülkeler bir çözüm konusunda samimiyseler, Rum tarafının 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına aykırı olan bu tutumu sürdürmesine izin vermemelidirler” dedi. Rum tarafının ön koşulsuz masaya dönmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Türk tarafının Rum tarafının masaya dönmesi için haklarından vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını belirtti. Eroğlu mesajında, “Hedefimiz en kısa sürede bir çözüme ulaşılması ve bize yapılan haksızlıkların sona ermesidir. Ancak şunu da belirtmek lazım ki, Rum tarafının bizim gibi olumlu ve sonuç almaya dönük bir anlayışı içinde olduğunu söylemek mümkün değildir” dedi. Türkiye ile izlenen politikalarda tam bir uyum içinde olduklarını kaydeden Eroğlu, Rum tarafının bu olumsuz tutumunu uzun süre daha sürdürmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs konusunun devamından, sonuçsuz görüşmelerin sürdürülmesinden bıkıp usandığını çok iyi bildiğini vurgulayarak, “’Böyle sürüp gitmemeli’ diyorsunuz ve haklısınız” dedi.
Kıbrıs Türk halkının nasıl bir çözüm istediğini kamuoyu araştırmaları ve halkla temasları sonucunda saptadıklarını belirten Eroğlu, “Sizlerin beklentileriniz doğrultusunda, Anavatan Türkiye ile istişare içinde alacağımız kararlar, atacağımız adımlar elbette olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“KIBRIS KONUSUNDA BİZİ KRİTİK GÜNLER BEKLİYOR”
Eroğlu, “Kıbrıs konusunda ne olacaksa önümüzdeki dönemde olacaktır, bizi kritik günler bekliyor” diyerek, dileklerinin Rum tarafının olumsuz tutumlarını olumluya çevirmeleri olduğunu belirtti. Eroğlu mesajına şöyle devam etti:
“Bizim çabamız Rum tarafının 2015 yılının başında ön koşulsuz görüşme masasına dönmesi ve bir antlaşma için gereğini yapmasıdır. Pek çok kez ifade ettiğim üzere biz haklarımızı gözeten bir antlaşma için gereken iradeye sahibiz. Kıbrıs konusunun çözümünün iki halkın kalkınma çabalarına, Ada’nın refahına katkı sağlayacağına, Anavatan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine neden olacağına biz de inanıyoruz. İnandığımız için de Rum tarafına makul önerilerde bulunduk. Rum komşularımız ise hala aşırı taleplerde bulunarak bize karşı olumsuz tavırlar sergiliyor.”
İçteki bazı sorunların halkı oldukça düşündürdüğünün ve üzdüğünün bilincinde olduğunu kaydeden Eroğlu, “Özellikle refah seviyenizden, yaşam kalitenizin istenilen seviyeye ulaşmamasından, istikrarlı kalkınmanın başarılamamasından, gençlerimizin istihdam koşullarının gerektiği gibi düzenlenememesinden duyduğunuz üzüntüyü yakinen biliyorum. Haklısınız. Bunların tümünün çaresi vardır” dedi. Etkin ve düzgün çalışan sistemler, hükümetler, Türkiye ile işbirliği içinde doğru icraatlar yapmakla bu sorunların geride kalacağını vurgulayan Eroğlu, her şeyin Kıbrıs konusunun çözümüne bağlanmasını benimsemediğini ve doğru bulmadığını belirtti. Eroğlu, “Çözüm vardır ve siz değerli halkımız atılımdan, çağdaş gelişmelerden yana kararlarla çözüme çok ciddi katkı sağlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
2015 yılı içinde Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağını hatırlatan Eroğlu, “Bu seçimlerin birlik-beraberlik içinde kardeşçe geçmesini diliyorum. Siz değerli halkımız ne eylerseniz güzel eylersiniz. Karar, takdir sizindir” dedi.
“AİLEYE ÖNEM VERELİM”
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Yılbaşı mesajı dolayısıyla bir kez daha toplumun temelini oluşturan ailemize önem verelim diyorum” diyerek, aile içi şiddet, kadın ve çocuk istismarının önlenmesi konusunda kime hangi görev düşerse bir an önce yapması gerektiğini vurguladı. Çocukların, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması konusunda tüm yetkililerin üzerine düşenleri yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Gençlerimizi, çocuklarımızı, ailelerimizi spora, sanat ve kültürel etkinliklere yöneltecek politikaları mazeretler arkasına sığınmadan bir an önce yürürlüğe koymalıyız” dedi.
Trafik kazalarının önlenmesi için belediyelere, hükümete, polise büyük ödevler düştüğünü vurgulayan Eroğlu, “Ülkemizde 60 bini aşkın KKTC yurttaşı olmayan üniversite öğrencisi olduğunu, alkollü ve hızlı araç kullanmanın, yetersiz yol koşulları ve düzenlemelerin trafik kazalarının başlıca nedeni olduğunu unutmayalım” uyarısında bulundu.
Tüm halkın yeni yılını kutlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Sevgili kardeşlerim, 2015 yılına girilirken, öncelikle siz değerli vatandaşlarıma, Anavatan Türkiye’deki kardeşlerimize ve insanlığa, felaketlerden, kazalardan uzak, sağlıklı, umut dolu güzel günler, nice yıllar diliyorum” dedi.