ANKARA () - BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Artvin'de yaşanan yoğun yağışlar ve yapılan çalışmalar ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Borçka'da sel nedeniyle, 2 binada mahsur kalan 20 kişinin kurtarılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir helikopteri bölgeye sevk etti. Artvin'de dün akşam başlayan yoğun yağışlar nedeniyle mahsur kalan vatandaşların kurtarılması çalışmaları için 36 kişilik bir ekip, 9 araç ve bir helikopter görevlendirildi. Afete hızla müdahale edilmesi için Türkiye Afet Müdahale Planı devreye alındı.

















Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Borçka'da sel nedeniyle, 2 binada mahsur kalan 20 kişinin kurtarılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir helikopteri bölgeye sevk etti. Artvin'de dün akşam başlayan yoğun yağışlar nedeniyle mahsur kalan vatandaşların kurtarılması çalışmaları için 36 kişilik bir ekip, 9 araç ve bir helikopter görevlendirildi. Afete hızla müdahale edilmesi için Türkiye Afet Müdahale Planı devreye alındı. Afet bölgesindeki çalışmalara ilişkin AFAD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "12 Kasım 2015, Ankara / Artvin'in Hopa, Borçka ve Murgul ilçelerinde dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan ve özellikle Borçka'da halen devam etmekte olan aşırı yağışlar sebebiyle; Borçka'da sel, su baskını ve heyelan nedeniyle mahsur kalan 2'si ağır 11 vatandaşımız yaralı olarak AFAD ekiplerince kurtarılmış ve hastaneye sevk edilmiştir. Sel afeti nedeniyle iki vatandaşımız, ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Borçka'da, sel nedeniyle 2 binada mahsur kalan 20 vatandaşımızın kurtarılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir helikopter de çalışmalara katılıyor. Arama kurtarma çalışmaları için toplamda 36 arama kurtarma personeli, 9 araç ve 1 helikopter görevlendirildi. Aşırı yağış sebebiyle Artvin-Borçka, Borçka-Hopa ve Borçka-Murgul karayolları ulaşıma kapalı durumdadır. Borçka ve Murgul ilçelerinde köylere ulaşımda sıkıntılar yaşanmaktadır."

"TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI DEVREYE ALINDI"















Türkiye Afet Müdahale Planı'nın da devreye alındığının belirtildiği açıklamada, "AFAD, ulaşım, altyapı ve enerji hizmetlerinde yaşanan zorluklara müdahale edilmesi amacıyla, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alındı. TAMP kapsamında; Ulaşım ve Altyapı Hizmet Grubu ve Enerji Hizmet Grubu faaliyete geçirildi; haberleşme sorunlarının giderilmesi amacıyla bölgeye yeterli sayıda mobil baz istasyonu sevk edildi. Beslenme ihtiyacının karşılanması için Türk Kızılayı harekete geçti. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan illerimiz yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars ve Ardahan illeri teyakkuz haline geçirildi" ifadelerine yer verildi.

AFAD'TAN HAYAT KURTARAN UYARILAR















Afet bölgesindekilere AFAD, "Vatandaşlarımızın afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girmemesi gerekmektedir. Mümkünse, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Vatandaşlarımızın acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamaları büyük önem taşımaktadır. Sel baskınları sırasında, su yatağı ve çukur bölgeler terk edilerek, yüksek ve güvenli yerlere çıkılmalıdır. Ayak bileğine kadar gelen su, insanları kolayca sürükleyebileceğinden dolayı sel sularına girilmemelidir. Yine 60 cm yüksekliğindeki su araçları sürükleyebileceğinden dolayı, araçlar terk edilmelidir. Sel suları kanalizasyon ve zehirli kimyasal maddeler içerebileceğinden, çocukların sel suları ile oynamasına izin verilmemelidir" uyarılarında bulundu.