Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla KKTC’deki Ercan Havaalanı’nın girişindeki kavşağa yapılan Rauf Denktaş Anıtı bugün törenle açıldı.
Açılış, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve törene katılan protokolün anıt üzerinde sarılı bulunan KKTC ve Türkiye bayraklarını indirmeleriyle gerçekleşti. Açılışın ardından protokol sırasına göre anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar göndere çekildi.
Törende ilk konuşmayı yapan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıtının kendileri için ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Denktaş’ın davasında haklı ve halkın adamı olduğunu dile getiren Öz, anıtı heykeli yapan heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu’na da eserinden dolayı teşekkür etti. Öz, ayrıca, heykelin aynısından bir daha yapıldığını ve uygun zamanda Türkiye’de uygun bir yere dikileceğini dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise, Kartal Belediyesi’nden yola çıkarak rahmetli Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut’un girişimleriyle heykelin yapımına başlandığını anlattı.
Kıbrıs denince akla Rauf Denktaş’ın geldiğini, bu nedenle de heykelin Ercan Havaalanı girişindeki kavşağa dikildiğini kaydeden Serdar Denktaş, “KKTC’ye her geleni selamlaması, her gelenin de Denktaş’ı selamlaması için Anıt’ın buraya dikilmesini istedik. Anıt’ın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Serdar Denktaş sözlerini Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın katıldığı son toplantı olan DAÜ mezuniyetinde gençlere yaptığı konuşmayı okuyarak tamamladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı anarken insanın gerilere gittiğini, nerelerden nerelere nasıl, kimlerle gelindiğini anımsadığını kaydetti. Kendisinin 1976 yılında seçime girerken Denktaş’ın kurduğu UBP çatısı altında siyasi hayata başlamaya karar verdiğini ve birlikte çok güzel ve anlamlı günler geçirdiklerini dile getiren Eroğlu, “Kendisi bize hocalık etmiştir diyebilirim” dedi.
Kendilerinin siyaset hayatında Denktaş’ın sürdürmekte olduğu müzakerelerde hazırladıkları tutanakları okumakla geçtiğini dile getiren Eroğlu, “Bize çok ders vermiştir. O tutanakları okuma başlı başına tarihi bir derstir. Genç politikacılara bu tutanakları bulup okumasını tavsiye ederim. Bir müzakere nasıl yürütülür, müzakerelerde bir davaya dört elle sarıldığı zaman o dava nasıl müdafaa edilir, bunları net bir şekilde görebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Denktaş’ın siyasi hayatında bir tek hedefi olmuştur. Bağımsız bir devlet kurmak” diyen Eroğlu, 14 Kasım gecesi Cumhurbaşkanlığı’nda tüm siyasileri yemeğe davet ettiğini ve ertesi günü KKTC’yi ilan edeceğini heyecanla söylemesini hiç unutmadığını ve ertesi günü Meclis’te oybirliğiyle KKTC’nin ilan edildiğini anlattı.
Denktaş’ın KKTC’yi ilanından sonra halka yaptığı konuşmanın Kıbrıs Türkü’nün özellikle gençlerin kulağına küpe olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, bir devlet kurmanın ne kadar zor olduğunu rahmetli Denktaş’ın kendilerine gösterdiğini kaydetti. Zorluklarla kurulan bu devlete sahip çıkmanın önemini anlatmanın herkesin boynunun borcu olduğunu kaydeden Eroğlu, heykelin yapımında emeği geçen herkese de teşekkür etti.
Törenin ardından açıklamalarda bulunan Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz, “Rahmetli Esentepe Belediye Baskanı Erdal Barut’la yaptığımız bir proje idi. İki Rauf Denktaş’ı seven kafa kafaya verdi,o zaman sormuştum Denktaş’ın bir heykeli var mı diye? Yok demişti. Esentepe’de bir parka yapalım yüzü de Türkiye’ye baksın diye düşünmüştük kısmet bugüne imiş, layık olduğu yere kondu” dedi.
Tören konuşmaların ardından Aydın Denktaş’ın Anıt’ın yapımına katkı koyanlara plaket takdim etmesiyle sona erdi. Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkan temsilcisi Milletvekili Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi katıldı.