Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, Türkiye'de her geçen gün iş gücüne katılmak isteyen birey sayısının arttığını belirterek, "Bir taraftan 3 milyona varan işsizden bahsediyoruz, diğer yandan 2 milyon iş talep eden Türkiye'den bahsediyoruz. Mesele işveren kendi aradığı nitelikte eleman istiyor. Türkiye'de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu var" dedi.
Mersin'de İŞKUR İl Müdürlüğü ile yerel yönetimlerin ortaklaşa düzenlediği Mersin 5'nci İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açıldı. Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılan fuarda 90 firma stant açtı. İşsizlerle işçi arayan firmaları buluşturan fuarda konuşan İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, kurum olarak iş arayanlarla işvereni bir araya getirmek amacıyla fuarı gerçekleştirdiklerini söyledi.
İş piyasasına yön veren kurum, kuruluş, özel sektör ve KOSGEB gibi kurumlarla işbirliğine gidip, kaynakları etkin kullanması kilit nokta olarak görüldüklerini belirten Kutlu, "İşsizlikle mücadele kapsamında uygulamalı girişimcilik programıyla KOSGEB gibi kuruluşlarla işbirliği yapıp bin 100 kişiye 2015'te eğitim verdik. İş ve meslek danışmanlığı hizmeti de verdik. Mesleki eğitim verilmesi ve doğru işe yönlendirilmesini kendimize ilke edindik. Bu kapsamda 81 bin 729 danışmanlık hizmeti verildi. 17 bin 337 kişiyi işe yerleştirdik" diye konuştu.
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya ise, Türkiye'nin istihdam politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında aktif rol oynadıklarını kaydetti. Uzunkaya, İŞKUR'un 78 milyonu yakından ilgilendiren bir kurum olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"2000'li yılların başında İŞKUR Türkiye çapında yalnızca binlerle, on binlerle ifade edilen insanı işe yerleştirirken bugün Mersin'de yılsonu itibariyle 20 binin üzerinde insanın iş sahibi olmasına aracılık yapmaktadır. Türkiye genelinde de ilk 10 ay itibariyle 750 bin insanımızın işgücü piyasasının aktif üretken elemanları olmasına katkı sunmuştur. Bu başarı tüm ülkemizin kıymetlerinin başarısıdır. Elbette tüm bunları söylerken Türkiye'nin istihdam veya işsizlik sorununun çözüldüğünü iddia etmek mümkün değil. Yeryüzünde böyle ülke yok. Asıl olan her geçen gün Türkiye'de iş gücüne katılmak isteyen birey sayısı artıyor, istihdam sayısı artıyor. Nitelikli iş gücü artıyor. Bir taraftan 3 milyona varan işsizden bahsediyoruz diğer yandan 2 milyon iş talep eden Türkiye'den bahsediyoruz. Mesele işveren kendi aradığı nitelikte eleman istiyor. İŞKUR da burada devreye giriyor. İş başı eğitimi, girişimcilik eğitimleriyle bu vasıfları kazandırmaya çalışıyor. Mersin'de 6 bin civarında vatandaşımız bu yıl eğitimlerden yararlandı. Bu eğitimlere katılanların iş bulmakta zorlanmıyor. Türkiye'de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu var."
Konuşmaların ardından istihdama katkı veren firmaların yöneticilerine de birer teşekkür plaketi verildi. Daha sonra ise yazar ve kişisel gelişim uzmanı Ahmet Şerif İzgören fuara katılanlara kişisel gelişim konusunda bir konferans verdi.
Konferansın ardından fuara katılanlar firma temsilcileri ile bir araya gelerek çeşitli görüşmeler yaptı. Fuar 18 Kasım tarihine kadar açık kalacak.

FOTOĞRAFLI