AYDIN'ın Söke İlçesi'ndeki Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'nde, yaşamdan umudu kesilen ve tıbben hiçbir müdahalenin yapılamayacağı hastalara son nefeslerini vermeden önce hastane ortamında yakınları ile geçirebilecekleri özel donanımlı 'Vuslat Odası" hizmete açıldı.
Geçtiğimiz aylarda hastane bünyesinde oluşturulan özel servis ile anne adaylarına ve yakınlarına ev ortamı sağlayarak örnek bir projeyi hayata geçiren Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi, farklı bir projeye daha imza attı. Hastane bünyesinde şimdi de yaşamdan umudu kesilen ve tıbben hiçbir müdahalenin yapılamayacağı hastalara son nefeslerini vermeden önce hastane ortamında yakınları ile geçirebilecekleri özel donanımlı 'Vuslat Odası Projesi' hayata geçirildi. Hazırlanan özel 'Vuslat Odası'nda yakınlarının dini vecibelerini yerine getirmelerine destek olmak amacıyla Kur'an-ı Kerim, seccade, zemzem suyu da bulunduruluyor. Ayrıca hasta ve hasta yakınlarına psikolojik desteğin yanı sıra din hizmeti de veriliyor. Vuslat odasından yararlanmak isteyen yabancılar için de dini inancına uygun din adamı bulunması için de ön çalışmanın başlatıldığı öğrenildi.
Bazı Avrupa ülkelerinde olan projeyi Türkiye'de kez hayata geçiren Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Murat Acat, hasta ve yakınlarının manevi gereksinimlerini daha rahat karşılamalarını sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "Geçen 2 Haziran'da açtığımız 14 yataklı palyatif bakım merkezimizde sadece kanserli hastalara yönelik değil, son dönem hastalarının konforlu yaşamasına yardımcı olmak amacındayız. Odak noktamız hastalığın tedavisi veya iyileşmesi değildir. Tedavi seçeneği kalmamış kişilerin ömürlerinin kalan kısmını daha kaliteli şartlarda geçirmesini sağlamak, hasta ve yakının fiziksel duygusal sosyal ve manevi gereksinimlerini karşılamaktır" dedi.
'PALYATİF BAKIM MERKEZİ HİZMETİNİ ÖNEMSİYORUZ'
Başhekim Acat, hastaneleri bünyesinde hizmete giren Palyatif Bakım Merkezi ve Vuslat Odası hizmetini çok önemsediklerini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılan bazı çalışmalar gösteriyor ki bireylerin hastalık şiddeti arttıkça ve hastalık süresi uzadıkça manevi gereksinimleri artmaktadır. Manevi yönün güçlü olması ise hastanın ve ailenin hastalığa ve tedaviye uyumunu artırmaktadır. Bu anlamda ülkemizde de hedeflenen 'manevi bakım uygulamasını' da başlatmış bulunmaktayız. Kendilerini evindeymiş gibi hissederek, yaşadığı kültürel yapıya uygun dini inanç ve uygulamalarını gerçekleştirebileceği ziyaret saatlerinde veya ziyaretçi sayısında herhangi bir sınırlama olmaksızın bir arada olabilecekleri, istekleri halinde kendi kültürel yapısı ve dini inançlarına uygun din görevlisini getirebilecekleri ortam sağlanmıştır."
Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesinde hizmete giren Palyatif Bakım Merkezi ve Vuslat Odası'nı ziyaret eden Kamu Hastaneleri Aydın Genel Sekreteri Selma Özcan da "Günümüzde yaşam süresinin uzaması tanı ve tedavi olanaklarının gelişmesi, kronik hastalığı olanların daha uzun süre yaşaması ve kanser olgularının artması palyatif bakıma olan ihtiyacı artırmaktadır. Ülkemizde de bu alanda hizmet sunan Palyatif Bakım Merkezlerinin kurulma çalışmaları hızla devam ediyor."

FOTOĞRAFLI