2011 yılında Çorum’un Sungurlu ilçesine yerleşen bir Alman vatandaşı önce sünnet, ardından ise Müslüman oldu.
Sungurlu’da, daha önce Almanya’da tanıştığı Çorumlu arkadaşlarının önerisi ile Müslüman olmaya karar veren 53 yaşındaki Heinz Dieter, Sungurlu İlçe Müftülüğüne gelerek Müslüman olmak istediğini bildirdi. Kendisine Hasan isminin verilmesini isteyen Heins için İlçe Müftülüğü’nde ihtida töreni düzenlendi.
Almanya’nın Duesseldorf kentinde inşaat işleriyle uğraşan Heinz Dieter isimli Alman, orada Çorumlu arkadaşlar edindi. Diş problemi olduğu için sorununu arkadaşlarına anlatan Heinz, Sungurlu’da iyi doktorların olduğunu öğrenince hem tatil yapmak hem de dişçiye görünmek için Sungurlu’ya geldi. Bir haftalığına turist olarak geldiği ilçeye hayran kalan Heinz, 2011 yılında yerleşme kararı aldı. Daha sonra Sungurlu’da tanıştığı İlahiyatçı Selahattin Çelikten’e tam anlamıyla Müslüman olmak için sünnet olmak istediğini söyleyen Heinz, ilerlemiş yaşına rağmen 10 dakikalık bir operasyonla sünnet edildi.
Müslüman olma sebeplerinden bir tanesi de Müslümanların çok iyi kalpli insanlar olduğunu söyleyen Heinz, "Müslümanlar çok yardımsever insanlar. Mesela birisi açım dediği zaman hemen yemek veriyor. Kimseyi geri çevirmiyorlar. Ama Almanya’da öyle değil. Almanlar biraz soğukkanlı oldukları için mesafeli davranıyorlar. Ama Türkiye’de bunu görmedim. İnsanlar çok sıcak, çok yakın ilgi ve alaka içerisindeler" dedi.
53 yaşında olduğunu ve bu yaşına kadar hep çalıştığını söyleyen Heinz, "Çocukluğum Çocuk Esirgeme Kurumu’nda geçti. Hiç ailem olmadı. Hep ailesi olan insanlara imrendim. O yüzden önce Türkçe öğrenip, daha sonra da iyi kalpli Türk bir bayanla evlenmek istiyorum. Zengin olmuş, fakir olmuş hiç önemi yok. İyi kalpli olsun başka bir şey istemiyorum. Türkiye’de yaşlanmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Sungurlu İlçe Müftüsü İdris Özarslan Heins’e İslam dininin iman esasları ve ibadetler ile ilgili bilgi verdi. Heinz daha sonra kelime- şahadet getirerek şahitler huzurunda Müslüman oldu.
İdris Özarslan tarafından hazırlanan ihtida belgesi kendisine takdim edilen Hasan’ın mutluluğu gözlerinden okunuyordu.
İlahiyatçı Selahaddin Çelikten, "Heinz şu anda Türkçe öğrenmeye çalışıyor. İnsanlarla çok iyi diyalogu var. Onlarla geziyor, oturuyor. Kendisine çay ikram ediyorlar, yemek ikram ediyorlar. Onlarla hoş vakit geçiriyor" diye konuştu.