Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 27 Haziran’a kadar uygulamaya konulan barış planında başarılı olunamazsa, güneydoğu bölgelerinde kontrolü sağlamak için alternatif “B planının” devreye gireceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı internet sayfasından açıklamada bulunan Poroşenko, “Bizim barışçıl senaryomuz A planı, bu yeniden yapılanma için harcanırsa, şunu bilmeliler ki bizim detaylı bir B planımız var. Şimdi bunun hakkında konuşmak istemiyorum. Çünkü biz barış planının başarıya ulaşacağına inanıyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın doğu bölgelerinde milis güçlerin silahlarını bırakarak kamu binalarındaki işgallerini sona erdirmeleri için 20 Haziran’da uygulamaya konulan tek taraflı ateşkes, 27 Haziran’da sona erecek. Bölgede kısmen çatışmalar azalsa da bazı bölgelerde Ukrayna güvenlik güçlerinin operasyonu sürdürdükleri haberleri geliyor.

Kiev yönetimi Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesine ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına neden olan AB ile işbirliği anlaşmasının reddi ile ilgili de tarihi bir adım atacak. Yeni Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun AB ile anlaşmayı 27 Haziran’da imzalaması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ateşkesin ültimatoma dönüşmemesi gerektiğini, yerel milis güçlerle Kiev yönetiminin diyaloga geçebilmesi ve yapıcı müzakereler için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yerel milis güçlerle bir diyalog davetinden çok ültimatoma benzediği eleştirisi getirdi. Ateşkesin kalıcı olmasının ardından 14 maddeden oluşan barış planının aşamalı olarak uygulamaya konması planlanıyor.