İstanbul Boğazı'nda deniz yüzeyinde biriken çöpleri temizlemek için çevreciler Kuruçeşme Sahili’nde bir araya geldi. Deniz yüzeyi temizleme teknesi ile sudan pet şişe, sigara paketi türünden bir çok atık çıkarıldı.
Beşiktaş Belediyesi ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) 'Mutlu Balıklar' adını verdiği proje kapsamında Kuruçeşme Sahili’nde deniz temizleme çalışması yaptı. İSTAÇ adı verilen deniz temizleme aracı ve iki balıkçı teknesiyle yapılan çalışmalarda çevreciler de çalışmaya destek verdi. Yaklaşık 2 saat süren çalışmalarda deniz yüzeyinde biriken atıklar toplandı. Denizden daha çok pet şişe, bardak, sigara paketi ve odun gibi malzemeler çıkartıldı. Denizden çıkan atıklar kamyonun içine çuvalla dökülürken vatandaşlar tarafından da şaşkınlıkla izlendi.
“TEKNİK BİR ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR”
Çalışmaları yerinde inceleyerek atıkları yerinde gören Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Biz bu noktaya Avrasya diyoruz. Asya ile Avrupa’nın çok kadim noktası diyoruz. Öylesine kadim topraklar ki bunlar gelecek adına, daha kaliteli bir yaşam adına daha hassas olmak zorundayız” dedi.
İnsanların çevre konusunda daha duyarlı olmaya davet eden Başkan Hazinedar, “Değerlerimiz olarak değil ama şehir olarak İstanbul maalesef kötü bir mirası hep beraber yaşıyoruz. Üstelik İstanbul’un en değerli ilçesi Beşiktaş’ta sokaklarında, binalarında aslında her noktasında görebiliyoruz. 4 aylık bir belediye başkanı olarak bu özellikle akıntıya rağmen sahillerimizde, kıyılarımızda çevresel atık birikiyor. Bunları İstanbullular görebiliyor. Bu nedenle bu noktada duyarlı olmaya çalıştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ancak belikli teknik bir çalışmaya ihtiyaç var” diye konuştu.
Başkan Hazinedar, İstanbul Boğazı’nda sürekli kullanılan gezi turlarının arkasında da İSTAÇ adı verilen deniz temizleme araçlarını yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.