Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, cep telefonu ithalatında TRT bandrol oranının yüzde 10’a çıkarıldığını kaydederek, TRT’nin gelir-giderlerinin çağın gereklerine göre yeniden ele alınmasını, elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını, bandrol ücretlerindeki yükün azaltılmasını, TRT bütçesinde oluşabilecek açığın doğrudan merkezi yönetim bütçesiyle finanse edilmesini önerdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, cep telefonu ithalatında TRT bandrol oranının yüzde 6 ve yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarılması nedeniyle açıklama yaptı. TRT’nin, bugüne kadar Türkiye’nin ulusal yayın politikasının oluşturulmasında, radyo ve televizyoncuların yetiştirilmesinde önemli görevler üstlendiğini kaydeden Başkan Davut Çetin, gelinen noktada ise TRT’nin vatandaş üzerinde ciddi bir gider kalemi oluşturduğunu savundu.

Başkan Çetin, "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, ülkemizin kültürel ve sanatsal gelişiminde önemli rol oynamış bir kurumumuzdur. Özellikle yerli televizyon kanalının olmadığı, kitlesel iletişimin desteklenmesi gereken bir dönemde TRT’nin vergilerimizle faaliyetlerini sürdürmesi doğruydu. Ancak günümüzde bu desteğin boyutunun tekrar ele alınması gerektiği görülüyor. Yapılan son düzenleme ile birlikte TRT bandrol ücreti, televizyon, radyo, teyp, pikap, video, müzik seti gibi ürünlerde yüzde 16, cep telefonlarında, uydu alıcıları, medya kutularında yüzde 10, radyolu ışıldaktan navigasyon cihazına, mp3 çalardan, akıllı kol saatleri, ev sinema sistemlerine kadar farklı ürünlerde yüzde 8, bilgisayar ve tabletlerde yüzde 2 olarak belirlendiği, böylece cep telefonu ithalatında TRT bandrol oranının yüzde 6 ve yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarıldığı görülmektedir. Oldukça yüksek olan bu oranlarla elde edilen gelire bir de mesken ve ticarethanelerde kullanılan elektrik üzerinden alınan yüzde 2 pay eklenmektedir" dedi.

"TRT gelir-giderleri çağın gereklerine göre yeniden ele alınmalı"

Organize Sanayi Bölgelerinde elektrikten TRT payının kaldırıldığını belirten Çetin, "Bu düzenleme son derece yerinde olmuştur. Artık TRT gelirleri ve ihtiyaçları çağın gerekliliklerine göre yeniden masaya yatırılmalıdır. TRT’nin giderleri, gelir kalemleri, personel sayısı, hizmet üretim kalitesi, fayda-maliyet kıyaslaması ve ihtiyaç duyulan hizmetler için gerekli olan gelir-gider kalemleri topyekün ele alınmalıdır. Elektrik, her gelir grubu için zaruri ihtiyaçtır. TRT’nin faaliyetlerini yürütmesi için ihtiyaç duyduğu fonun böylesine zaruri bir kalemden karşılanması doğru değildir. Birçok üründen alınan TRT bandrol ücretleri halihazırda yeterince yüksektir. Vatandaş ve ticarethaneler üzerinde ciddi bir yük oluşturan TRT payı kaldırılmalı, bandrol üzerindeki yük azaltılmalıdır. TRT’de gelir kalemlerini artırıcı, giderleri azaltıcı çalışmalarda bulunulmalı, TRT bütçesinde oluşabilecek açık, ancak gerekli görüldüğü durumda diğer kamu kurumları gibi, merkezi yönetim bütçesiyle finanse edilmelidir" ifadelerini kaydetti.