Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümüşhane’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Şiran’da temel atma töreninin ardından Gümüşhane’ye gelen ve Atatürk Caddesi’nde esnaf ziyareti yapan Bakan Işık, daha sonra Teras Restoran’da, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve muhtarlar ile yemek programına katıldı.
Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, AK Parti Gümüşhane Milletvekili adayı Hacı Osman Akgül’ün selamlama konuşmalarının ardından kürsüden hemşehrilerine seslenen Bakan Işık, salonu dolduranların Türkiye’nin dünü ve bugünün çok iyi bilen insanlar olduğunu belirterek, yakın tarihten örnekler aktardı.
Türkiye’nin ciddi sıçramalar yaptığı dönemlerde hep muhtıralar ve ihtilallerle yıllarının heba edildiğini kaydeden Işık, dünya ülkelerinin en fazla mesafe aldığı 20-30 yılda Türkiye’nin hep yerinde saydığını hatırlattı ve Güney Kore örneğini verdi.
“İSTİKRAR VARSA ŞAHA KALKIYORUZ, YOKSA PATİNAJ YAPIYORUZ”
Türkiye’nin AK Parti ile birlikte iki yakasını bir araya getirmeyi başardığını vurgulayan Bakan Işık, “2008 dünya krizine rağmen iktidarlarımız döneminde ortalama her yıl yüzde 5 büyüme sağladık. Ne zaman istikrar olursa Türkiye şaha kalkıyor. Aksi halde patinaj yapıyor” dedi.
“13 YILDA ÖNEMLİ SIÇRAMALAR YAPTIK ŞİMDİ İKİNCİ BİR SIÇRAMA YAPMAMIZ LAZIM”
Siyasette milli iradenin üzerinde güç tanımadıklarını deklare eden Işık, 7 Haziran’da milletin verdiği mesajı aldıklarını ve üzerinde çok çalıştıklarını belirterek, seçimin ardından yaşanan koalisyon sürecini aktardı. MHP ve CHP’yi eleştiren Işık, “Sizler en doğru kararı sandıkta vereceksiniz. 13 yılda önemli bir sıçrama yaptık. Şimdi ikinci bir sıçrama yapmamız lazım. Türkiye 1 Kasım’da güçlü bir hükümet çıkarırsa ikinci sıçrama başlayacak” diye konuştu.
“DÜNYADA HER İKİ PROBLEMDEN BİRİSİ TÜRKİYE’NİN BULUNDUĞU BÖLGEDE OLUYOR”
Çok kritik bir süreçte olduğumuzu, dünya ekonomisinde Çin’de ki yavaşlamadan dolayı küresel kriz endişesi bulunduğunu belirten Bakan Işık, dünyadaki her iki problemden birisinin Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu coğrafik bölgede meydana geldiğine dikkati çekti.
“SİYASİ İSTİKRAR GEREKLİ”
Böyle bir durumda Türkiye’nin bütün risklere en iyi şekilde cevap verebilmesi için 1 Kasım’da siyasi istikrar gerektiğini dile getiren Işık, “1 Kasım’da oyumuzu AK Parti’ye verirken Ahmet, Mehmet için değil Türkiye, Türkiye’nin geleceği için oy vermemiz gerekiyor. 13 yıldır yaptıklarımızın ne kadar önemli olduğunu bu süreçte çok iyi anladık” ifadelerini kullandı.
“TERÖR ÖRGÜTÜ İÇİN SİLAH BIRAKMAKTAN BAŞKA YOL YOK”
Türkiye’nin savunma sanayisinde yerli üretim oranının yüzde 65’lerde olduğunu belirten Bakan Işık, “Kendi akıllı bombamızı, gemimizi, uydumuzu yapıyoruz. Kendi ürettiğimiz Göktürk 2 uydusunun görüntüleri, kendi yaptığımız akıllı bombalarla uçaklarımız hedefleri yüzde 99’un üzerinde bir doğrulukla vuruyor. Biz yapmasaydık uydumuzu başkasından görüntü alacaktık belki de Kandil’in üzerinden geçerken kararacaktı. PKK şu anda Kandil’de barınamaz hale geldi. Hedefimiz kendi yaptığımız Göktürk 2 uydusuyla 2,5 günde bir gözetlediğimiz Kandil’i bir günün altında gözetlemek. Terör örgütü için silah bırakmaktan başka yol yok. Diz çökecekler” dedi.
YERLİ OTOMOBİL TARTIŞMALARI
Konuşmasında yerli otomobil konusuna da geniş yer ayıran Bakan Işık, “Bu ülke artık kendi tarihine, milletine yakışan işleri yapıyor. Çok engelleniyoruz. Size soruyorum. Bu ülkenin otomobil yapmasından kim sevinmez. Bu ülkede kendini bu topraklara ait hisseden herkes gurur duyar değil mi? Bu ülkede yerli otomobil yapılmasına sevinmeyecek insanın nasıl sevinmediğini çok merak ediyorum. Bu ülke bu kadar büyük bir medeniyet birikimi olan bir ülke kendi arabasını yapamaz mı? ’Çakma Cadillac’ diyorlar. Allah aşkına bu çağda siz gidip başka bir arabayı kopya edebilir misiniz? Bunun bir mantığı var mı?” dedi.
“TÜRKİYE OTOMOBİL TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİREN, ÜRETEN VE İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLACAK”
Yerli otomobil için ciddi bir çalışma yaptıklarını ve önlerine iki yol çıktığını anlatan Işık, süreci şöyle aktardı: “Önümüzde iki yol var. Birinci yol her şeyi sıfırdan başlayıp her şeyi tek tek kendimiz yapacağız. Bir otomobilde yaklaşık 5 bin parça var. Bu en az 3, ortalama 5 yıl ve en az 1 milyar dolar para. Bu Amerika’yı yeniden keşfetmek. İkinci yol da bir firmayla işbirliği yaptık. Bugün gördüğünüz bütün büyük firmalar başlangıçta böyle başladı. Saab’ın seri üretimi yok. Onun bütün fikri mülkiyet haklarını satın aldık. Şimdi TÜBİTAK liderliğinde biz geliştireceğiz. Bu daha başlangıç. O gördüğünüz prototipler işin A’sı. Bu iş sonuçlandığında göreceksiniz bir araba yerli olacak, iki arabanın bütün fikri mülkiye hakları Türkiye’de olacak, üç arabanın parçalarının en az yüzde 85’i Türkiye’de üretilecek, dört bu sayede Türkiye otomobil teknolojisini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke olacak. Şimdi ben buna yerli değil de ne diyeceğim. Bir arabanın yerli olması için eğer marka Türk ise, fikri mülkiyet hakları sendeyse, üretimin yüzde 85’ini sen yapıyorsan ve teknolojini de sen geliştiriyorsan bu araba haza yerli arabadır.”
“HÜRKUŞ’UN UÇAĞINDAN DA RAHATSIZ OLMUŞLARDI”
Birilerinin bu gelişmeden fena halde rahatsız olduğunu dile getiren Bakan Işık, “Bunlar rahmetli Nuri Demirağ’ın, Vecihi Hürkuş’un uçak serüveninden de rahatsız olmuşlardı. Rahmetli Nuri Demirağ’ı batırmak için ne yaptıklarını bugün tarih kitapları yazıyor. Hangi dolapları çevirdiler, hangi numaraları yaptılar da rahmetli Nuri Demirağ’ı batırdılar kitaplarda yazıyor. 1961 yılında Devrim otomobilinin başına neler getirdiklerini kitaplar yazıyor. Aynı zihniyet bugün yerli otomobile de karşı çıkıyor. Gençler bu Cadillac’a benziyor dediler çok hoşuma gitti. Gençlerin eleştirilerine çok büyük bir değer veriyorum. Onların eleştirileri bize yol gösterecek. Art niyetle yapılan eleştirilere değer vermiyoruz. İyi niyetli, şunu yanlış, şunu doğru, şöyle yap, böyle yap diyebilirsiniz ama Türk aklı araba yapamaz dersen ben de sana derim ki sen bu vatanın, bu toprağın insanı değilsin. Yapacağız, Allah’ın izniyle yapacağız” dedi.
“GÜMÜŞHANE 2-0 OLURSA TÜRKİYE’DE TEK BAŞINA İKTİDAR OLURUZ
Gümüşhaneli seçmenlerin 1 Kasım’da en doğru kararı vereceğine inandığını belirten Bakan Işık, “Benim bir kıstasım var. Eğer Gümüşhane 2-0 olursa, AK Parti tek başına iktidar olur. Gümüşhane 2-0 olmazsa AK Parti tek başına iktidar olamaz. Sizden bir kardeşiniz, bir hemşehriniz olarak beklentim ve arzum 1 Kasım akşamı inşallah Gümüşhane’den 2-0 olarak Türkiye’nin tek parti iktidarını müjdeleyin” diyerek sözlerini sonlandırdı.