Adana Oto Galericiler Sitesi Başkanı İbrahim Öcal, yaz aylarında araç stoklarını eritmek için yüksek ölçüde indirim ve takas imkanı sunan sıfır araç plazaları yüzünden ikinci el piyasasının durgunlaştığını söyledi.

Otomobile en çok ihtiyacın yaz aylarında olduğunu kaydeden Öcal, döviz ve altın piyasasındaki hareketliliğin nakit döngüsünü azaltmasının piyasada durgunluğa neden olduğunu anlattı. Hükumetin kredi fonuyla ilgili piyasaya para pompalamasının ticareti biraz da olsa rahatlattığını ifade eden Öcal, yüksek miktarlarda indirim ve takas olanağı sunan otomobil plazalarından yakındı.

Artık bir ailede bir araç döneminin bittiğini ve neredeyse pek çok ailenin tüm fertlerinde araç bulunduğunu bildiren Öcal, artık araç sahibi olmanın lüks değil ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Araç plazalarının stoklarını eritmek için büyük oranda indirime gittiğini hatırlatan Adana Oto Galericiler Sitesi Öcal, şunları söyledi:

“Sektörde sıfır kilometreli araçların yanlarındaki ikinci el bölümleri keşke oto centerle iç içe bir alanda olmuş olsa haksız rekabeti doğurmaz ve yan yana mücadeleyi doğurur. Kredi bazında her sektörün çeşitli finans kuruluşlarının çatısı altında kredi verdirme durumu var, yetki verilen iş yerleri var. Müşterilerimiz yanımıza geldiği zaman x bir aracı gösterdiğinde her türlü konuda yardımcı oluruz ve bizim çatımız altında işleri bitiririz. X bir firma 91 bin lira olan aracı 81 bin liraya veriyor çünkü ellerinde stok çok. Eskiden her senenin 8. 9. aylarında bir sonraki yılın aracı çıkardı. 15.08.2017’de 2018 model araçlar çıkardı. Şimdi onlar kalktı. İster istemez 2017 kotalarını eritmek zorunda kalıyor bayiler. Bunun için de çeşitli kampanyalar başlıyor. Bu nedenle sıfır kilometreli araç satışları önde şu an. Ellerinde avantaj çok. Takasa da alıyorlar. İkinci el piyasasına da girmiş oluyorlar.”