Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, Tokat Kent Konseyi ve Türkiye Aşçılar Pastacılar Konfederasyonu (Taspakon) tarafından 29-30 Nisan- 01 Mayıs 2016 tarihlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda Tokat 2. Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası ile Tokat Mutfağı Yarışıyor adı altında yarışma düzenlenecek. Yarışma öncesinde ise Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısında Tokat merkez nüfusu olan 142 bin 724 yaprak dolmanın sarılması için start verildi. Ev hanımları dev bir kazanı doldurmak için kolları sıvadı. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da dolma sararak kazana kendi sardığı ilk dolmayı koydu.

BİR HAFTADA 142 BİN 724 ADET DOLMA SARACAKLAR

Organizasyona destek veren ev hanımı Ayşegül Özen, Tokat’ın merkez nüfusu kadar olan dolmayı bir hafta sararak yarışma gününe yetiştirebileceklerini söyledi. 6 kişi ile başladıkları dolma sarma işine arkadaşlarının da katılacağını ifade eden Özen, dolmaları Tokat’ın meşhur bağ yaprağı ile sardıklarını kaydetti. Sarılan dolmaları ise saymatikle sayılarak kazana konulmaya başladı.



REKOR DENEMESİ

Altı bin yıllık geçmişe sahip olan Tokat’ın kendine has yemeği ve mutfağı olduğuna dikkat çeken Başkan Eroğlu, “Tokat’ın dolması, yaprağı meşhurdur. Biz de bu noktada bir rekor denemesi yapıyoruz. Tokat kent merkezinin bugün nüfusu kabaca 143 bin. Biz de 143 bin adet dolma sarıp, bu dolmayı da o güne yetiştirip, pişirip Tokat'ın tamamına dağıtmış olacağız. Yani kişi başı bir dolma düşüyor. Belki herkes gelmeyebilir, ikişer ikişer, üçer üçer götürebiliriz arkadaşlar. Bu rekor denemesi Tokat'ta ilk defa yapılacak. Yapılan dolmalar misafirlere ve halka ikram edilecektir. Yerelde Tokat’ımızın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi ve genel anlamda da Tokat’ımızın zengin mutfağını Anadolu lezzetleri ile buluşturmayı hedefledik. Tokat’ımızın güzelliği, tadı ve lezzeti cennet vatanımızın ve bütün insanlık ailesinin birliği, dirliği ve mutluluğuna vesile olsun” diye konuştu.
Ulusal bazlı yarışma ile Tokat mutfağının unutulmaya yüz tutmuş bütün lezzetlerini, yaşayan tatlarını öne çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Eroğlu, Anadolu mutfağının zengin menüsüne Tokat lezzetlerini dahil etmeyi hedeflediklerini söyledi. Ülke çapında ünlü gurme ve şeflerin jüri üyeliğini yapacağı yarışmanın yerel ayağında Tokat Kebabı ve yerel yemekler, tatlar ve lezzetlerin yer aldığını belirten Başkan Eroğlu, birinciye Cumhuriyet altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın ödülü vereceklerini kaydetti.
Ayrıca Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi'nde hazırlanan yöresel yemekler davetlilere ikram edildi.