VERİLEN SOSYAL YARDIMLAR

Evde Bakım Yardım Parası: Devlet tarafından engelli yakını olan ya da engelli olan bireylere 1519 TL yardım parası yapılırken, bu ay içerisinde (Temmuz) 1625 TL’ye yükseltilecek.

65 Yaş Üstü Aylığı: Devlet, 65 yaşın üzerinde olan vatandaşlara her ay 672 TL yardım yaparken; Temmuz ayı içerisinde bu yardımı 699 TL’ye çıkaracak. Başvurular ise, zam için gerekmezken, 65 Yaş üstü için otomatik gerçekleşecek.

Engelli maaşı: Yüzde 40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar; 558 TL ila 837 TL arasında maaş alacaklar. Temmuz ayında ise bu maaşların zamlanması bekleniyor.

Eğitim yardımı; Eğitim yardımı kapsamında maddi durumu yetersiz olan ailelere 35 TL ila 65 TL arasında aylık düzenli yardım yapılacak. Bu yardımlar, sosyal hizmetler vakfı aracılığı ile verilecek.

GSS Prim Yardımı: ülke içerisinde hane başına ortalama olarak kişi başı 981 TL gelirin altına düşen vatandaşlar için GSS yani Genel sağlık sigortası primi yatırılmaktadır.

Yeni doğan çocuklara maddi yardım; Yeni doğan çocukların ailelerine katkıda bulunabilmek için devlet tarafından birinci çocuklar için 300, ikinci çocuk için 400 ve üç ile üçten sonraki çocuklar için 600 liralık bir ödeme yapmaktadır. Bu yeni doğdukları zaman bir kereye mahsus olan bir ödemedir.

DEVLETİN VERDİĞİ DİĞER SOSYLA YARDIMLAR

Diğer sosyal yardımlar ise, yine maddi olarak yetersiz olan vatandaşlara veriliyor. Asker aileleri başta olmak üzere, dul ve yetimlere de düzenli olarak yardım yapılmaktadır.

Askerlere yapılan yardımlarda; durumu yetersiz olan asker ailelerine 2 ayda bir 550 TL para ödenirken; asker evliyse eşine ödenmektedir.

Buna ek olarak devlet durumu yetersiz olan asker çocuklarına da aylık kişi başı 100 TL ödeme sağlamakta, öksüz yada yetim programında yer alan çocuklar için ise 2 ayda bir 200 TL ödemektedir.

Silikozis Hastalığı Para Yardımı

Silikozis hastalar da, düzenli olarak devletten aylık destek ödemesi almaktadırlar. 1160,50 TL ve 1.500 TL arasında değişen maaş desteğini alabilmek için, aşağıda yer alan kriterleri karşılamak gerekmektedir.

Çalışamıyor hale geçmiş olmak

Herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması

Hane içinde yaşayan kişilerin net gelirlerinin  701,32 TL’nin altında olması

Silikozis hastalığına sahip olmak

Bu şartlara uygun kişiler gerekli belgeler ile başvurularını yapabilirler.

Silikozis aylığına nasıl başvurulur?

Silikozis aylığına başvuru yapmak için öncelikle kriterleri sağlamak, sonrasında ise hastalığa sahip olduğunuzu belgeleyen bir belgeye sahip olmanız gerekiyor. Sosyal yardım merkezlerinden yapabilir, maaşı dereceye göre alabilirsiniz.

Hafif silikozis hastaları aylık 1.160 TL

Orta silikozis hastaları aylık 1.326 TL

Ağır silikozis hastaları 1.500 TL aylık ödeme alıyor.