"Üreten Türkiye Konuşuyor" toplantısına katılmak üzere Van'a gelen  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, toplantının yapıldığı otelden çıkışta gazetecilerin sorularını  yanıtladı.

Tüfenkci, Hollanda'ya yönelik yaptırımlara ilişkin soru üzerine,  "Hollanda ile ilgili ekonomik anlamda bir yaptırım şu anda düşünmüyoruz. Biz  Bakanlar Kurulunda almış olduğumuz siyasi ve hukuki yaptırımları açıkladık.  Hukuki ve siyasi yaptırımlar dışında ileriki dönemde ekonomik yaptırımlar da  gündeme gelebilir. Şuanda sadece siyasi ve hukuki yaptırım uygulayacağız."  ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, daha sonra Ak Parti İl Başkanlığının açılışını yapacağı  seçim bürosuna geçti.

NUMAN KURTULMUŞ YAPTIRIMLARI AÇIKLAMIŞTI

Hollanda ile yaşanan siyasi krizin ardından alınan yaptırım kararlarını açıkklayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş  “Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye’ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır. Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecektir” demişti.

'UÇAN HOLLANDALI'NIN RİSKİ 22 MİLYAR

Halihazırda Hollanda Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından biri konumunda. Ümit Burnu'nda kaybolan, Doğu'nun zenginliklerini ülkeye taşıyan 'Uçan Hollandalı' adlı ticaret gemisinin sonsuza kadar seyrine devam edeceğine dair efsanenin anayurdu Hollanda'nın Türkiye'deki riski 22 milyar dolar.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 6 milyar 604 milyon dolar oldu. Türkiye, Hollanda'ya 3 milyar 589 milyon dolarlık ihracat yaparken, 3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin otomobil ve tekstil, ithal ettiği ürünlerin başında ise demir çelik hurdası, petrol yağları ve traktörler geldi. Hollanda, 22 milyar dolar ile Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre Hollanda'nın Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlardaki payı yüzde 15.8 seviyesinde. Türkiye'de 2 bin 711 Hollanda sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Kaynak:Milliyet