Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve TİKA iş birliğiyle "Kırgızistan’da Din Eğitiminin Geliştirilmesi Yaz Eğitimi" düzenlendi.-Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem, Kırgızları FETÖ okulları konusunda uyardı

Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, TİKA Temsilcisi Mustafa Haşim Polat ile yaz okulunda eğitim veren Uludağ ve Ankara üniversitelerinden akademisyenler katıldı. Başkan Dündar, Batı Trakya’dan gelerek Balıkesir İmam Hatip Lisesi’nde okuduğunu anlattı. Dündar, “Burada Kırgızistanlı arkadaşları tanıdık, biraz konuşunca bakıyoruz ki Türkçe kelimelerde yüzde 40 benzerlik var” dedi.

Başkan Dündar, iki millet arasındaki ortak yönleri belirterek, “Birbirimizi tanıyıp bilmek çok önemli. Bu okulla birlikte biz yeniden kendimizi, geçmişimizi, milletimizi, inancımızı, ümmetimizi bulup tanımaya başladık. Geçtiğimiz yıl burada, 40 farklı ülkeden öğrenci vardı. Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar’ın yanı sıra Afrika ülkelerinde de öğrenciler eğitim için Bursa’ya geldi. Bu sene daha farklı ülkeler gelecek. Tabi bu süreci ve diyaloğu yeni millet ve ümmet şartlarına göre sürdürmemiz lazım. Allah muvaffak eylesin” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise ortak bir medeniyetin evlatları olarak Türkiye ve Kırgızistan birbirini ne kadar iyi tanırsa yapılan iş birliklerinden de o kadar etkili sonuçlar alınacağını söyledi. Erdem, “Birlik ve beraberliğimizden doğacak gücün bilincinde olmalıyız. Bizler aynı dinin mensuplarıyız. Yüce dinimiz bizleri kardeş olarak tanımlıyor. Bu kardeşliğin gereğinin yerine getirmek hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Türkiye ile Kırgızistan’ın dost ve kardeş ülke olarak ortak değerleri güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, "Kırgızistan’daki ilahiyat fakültelerinde ve imam hatip liselerinde okuyan öğrenciler, TİKA, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet Vakfı ve bu okulun önderliğinde güzel bir proje başlatıldı. Bu projenin son günlerini yaşıyorsunuz. Sizleri bu proje kapsamında ağırlamaktan onur duyduk" diye konuştu.

“FETÖ okullarına karşı dikkatli olun”

Erdem, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatarak, “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Kırgızistan’da çok güçlü. Uzun yıllardır bu ülkede okulları var. Dikkatli olmanızı arzu ediyoruz. Bir an önce o okulların ülkemizin kurduğu devlet okullarına devredilmesini arzu ediyoruz. Ülkemiz bu noktada temaslarını yürütüyor. Eş, dost, kardeşlerinize bu teröristlerin okullarına gitmemelerini söyleyin. Çünkü bu okullara gidenlere büyük ihtimalle vize vermiyoruz. Hatta ailelerini bile Türkiye’de istemiyoruz. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

“Erdoğan projenin her aşamasından haberdar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projenin her aşamasından haberdar olduğunu söyleyen Erdem, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu iş ileriki dönemde inşallah daha da büyüyecektir. TİKA her zaman olduğu gibi güzel bir katkı verdi. Ankara ve Uludağ üniversitelerinin hocaları burada güzel eğitimler verdi. Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a da bu okulu kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından proje kapsamında Kırgızistan’dan Türkiye’ye gelen akademisyenlere plaket, ilahiyat fakültesi ve imam hatip lisesi öğrencilerine de belge verildi.