Samsun Milletvekilleri ve partilerin il başkanları, 19 Mayıs İlçesi Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki yangının, kundaklama sonucu meydana gelmesini ağır sözlerle eleştirdi. 

ORTAK FİKİR 
Samsun Medya Grubu'na konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Partili Ersan Aksu, alanın imara açılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtirken, CHP'li ve İYİ Parti'li siyasiler ise deltanın yeteri kadar korunamadığını, bölgenin imara açılmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.  

İNSAN OLAMAZLAR 
CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK: Kuş Cenneti'nin korunması gerektiğini düşünüyorum. Burayı yakanlar boşluktan yararlanmış ve burası kundaklanmış. Bunu yapanlar insan olamazlar. Doğaya, canlıya zarar vermek vahşettir. Bundan sonraki durum itibariyle başta Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin daha duyarlı ve etkin bir şekilde davranmaları gerektiğine inanıyorum. Buranın zararı, ne yaparsak yapalım karşılanmayacak. Onlarca yıl sonra eski haline dönecek. 

HALA KAYGILIYIZ
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan USTA: Yangının kimler tarafından çıkartıldığı ivedilikle bulunması gerekiyor. Biz bu alanın imara açılması kaygısını hala taşıyoruz. Emniyet güçleri ve Büyükşehir Belediyesi bu işin faillerinin peşine düşmek durumundadır. Aksi takdirde benzer yangınlarla karşılaşma ihtimalimiz her zaman olacaktır. Bizim bu konuyu gündeme getirene kadar yangınla ilgili ciddi bir soruşturma başlatılmaması çok acı. 

SÖZ KONUSU OLAMAZ
AK Parti İl Başkanı Ersan AKSU: Kim yaptığıyla ilgili kişi ya da kişilerle ilgili husus soruşturma gerekiyor. Gereken çalışma da yapılıyor. Burası yüksek korunması gereken alanlar içerisinde yer alıyor ve yanan bölgenin eski doğal haline dönüşü noktasında çalışmalar yürütülecek. Yanan bölgenin imara açılma gibi bir durumu asla ve asla söz konusu bile olamaz. Bir tane toprak solucanının zarar görmesini istemeyiz. Birileri buna hunharca sebebiyet verdiyse yargı önünde hesap verir. 

HESAP VERMELİ
MHP Samsun İl Başkanı Abdullah KARAPIÇAK: Doğaya kasteden, insan canına kastetmiş sayılır. Doğaya zarar veren kim olursa olsun yanlış yapıyor. Biz oradan nefes alıyoruz. Cumhuriyet Meydanı'ndaki bir ağaç bile bizim için değerli. Kuş Cenneti'ne zarar verenler kimse bir an önce yargı önünde hesap vermeli. 

İZİN VERMEYECEĞİZ
CHP Samsun İl Başkanı Fatih TÜRKEL: Orada yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda ve yöre halkının iddiaları doğrultusunda, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın da tescil etmesi bizi üzdü. İddiaların doğru ve vahim olduğu ortaya çıktı. Bir iddia daha var ki o daha da vahim. Kundaklama olduktan sonra, oranın iktidar eliyle turizme açılacağı ve yanan bölgeye otel ve turistik tesis inşaa edileceği iddiası var. Umarız bu iddialar doğru değildir. Aksi takdirde orası birileri tarafından ranta peşkeş çekilmiş olacak. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz ve konunun takipçisi olacağız.

TEŞKİLATI YIĞARIM 
İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan AKSOY: Bir misafirim geldiğinde özellikle gezdireceğimiz yerlerden biri Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ydi. Burası başı boş bırakıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin oraya bir güvenlik yerleştirmesi gerekiyordu. Kuşkaların doğru çıkması bizi üzdü. Bunlar, insanlıktan nasibini almamış, kişilerin yapmış olduğu eylemler. Bunu Hatay'da da yaşadık. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Israrla imara açma durumu söz konusu olursa da tüm teşkilatı oraya yığacağım. 

Dilber BAHADIR-Merve İLHAN