Balıkesir’in Bandırma ilçesinde toplanan 16. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu, 25 ilden gelen ceviz üreticileri ile birlikte sektörün sorunlarını masaya yatırdı.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Gökhan Kızılca, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve oda, borsa başkanları ile 25 ilden gelen ceviz üreticileri sektörün sorunlarını görüştü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Gökhan Kızılca, cevizin ülkemiz tarımı açısından önemli olduğunun altını çizerek, "Amacımız cevizde ihracatçı duruma geçmek. Şu anda cevizle ilgili her şey dört dörtlük değil. Her şeyde olduğu gibi ceviz sektöründe de Ar-Ge olmadan gelişme sağlanamıyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüz bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarını 10 katına çıkardı. Projelere 3 milyon TL’ye kadar destekler veriliyor. 15 Kasım’da bu kapsamda Ankara’da Kamu - Özel Ar-Ge Buluşması yapılacak" dedi.

Ceviz ihracatında standardizasyon sorunu bulunduğunu da ifade eden Kızılca, "Cevize yatırım artıyor. Üretimin artması ile standart ürün elde etme çalışmaları da olumlu gidiyor. Ceviz hassas bir bitki. Özel olarak bakılması, sulanması gerekiyor. Halkımız arasında cevizin kendi kendine yetişen bir bitki olduğuna dair bir inanış var. Bu yanlış bir inanış. Ceviz kendi kendine yetişebilen bir bitki değil" dedi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı ise, Türkiye’nin dünyada ceviz ihraç eden ülkeler arasında dördüncü sırada olduğunu fakat buna rağmen ceviz ithal ettiğini de belirterek, "Çin, ABD ve İran’dan sonra dünyada önemli ceviz üreticisi ülkeler arasındayız ancak bu yeterli değil. Şuan ABD ve Çin küresel üretime açık ara öncülük eden sektörde lider ülkeler konumundalar. Biz ise üretimde varlık gösteriyoruz ancak ihracatta yeterince varlık gösteremiyoruz. Son yıllarda hem üretimimizde hem de ceviz dikili alanlarda düzenli bir artış yaşandı. Ceviz üretimimiz 2002 yılındaki 136 bin ton iken şimdi 200 bin ton civarında. 2012 yılında toplu meyveliklerin alanı 552 bin 19 dekardan 2016 sonu itibariyle 868 bin 528 dekara çıktığı, toplam ağaç sayısı 2012’de 10 milyon 519 bin 355 adetten 2016 yılında 15 milyon 44 bin 456 adete çıktığı halde üretim artışımız tüketime yetişemiyor, geride kalıyor. Ciddi miktardaki ağaç varlığımıza rağmen üretim istenilen seviyede değil. Bunun sebebi üretimin verimli standart çeşitlerle değil, daha çok tohumdan yetişen ağaçlarla yapılması. Ceviz konusunda kaliteli bahçe, kaliteli fidandan geçer ifadesi sıkça kullanılıyor. Rekabet edebilmemiz için kapama dediğimiz ticari ceviz bahçelerinde yan dalları verimli, geç yapraklanan çeşitleri üretime kazandırılmalıyız. El ele verirsek ceviz yetiştirme potansiyelimizi gerektiği gibi kullanır kısa süre içerisinde üretimimizi katlarız. Cevizde hedefimiz tıpkı Çin ve ABD gibi küresel üretime öncülük ederek net ihracatçı ülke olmak" dedi.

Çalıştay’da son olarak kürsüye gelen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, üretimde standarda dikkat çekerek, "Benim yurdumun insanı zeytini, zeytinyağını, cevizi kaliteli üretiyor ve böyle de üretmeye devam etmeli. Ama artık dünyada her şey standardizasyon üzerine kurulu. Ürettiğimiz her şeyi ister dışarı satalım, istersek içeride tüketelim dünya standartlarına göre üretmeliyiz" diye konuştu.

Çalıştay konuşmaların ardından ceviz üreticilerine plaketlerinin takdim edilmesi ile devam etti.