Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, sendika yönetimi ile yaptığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Öğretmenlere performans değerlendirmesi’ ile ilgili pilot illere gönderdiği yazıda, öğrenci veli ve müdürlerin öğretmenin performansına not verecek olmasına tepki gösterdi.

“Sorun öğretmen performansı değil, yanlış eğitim politikalarıdır”

Uçak yaptığı açıklamada, “Millî Eğitim Bakanlığı, başarısızlığını ve olumsuz gidişatın sebebini öğretmende arama düşüncesinden vazgeçmeyeceğini, 24 Ekim 2017 tarihinde bazı illere gönderdiği yazıyla bir kez daha ortaya koymuş oldu. Her seferinde alanda uygulayıcı olan öğretmenin performansını ölçmek isteyen anlayışın aldığı kararların sıhhati konusunda hiç düşünmemesi, sürekli her şeyden müstağni bir ruh haliyle hareket etmesi eğitimin en büyük sorunudur. Kaldı ki öğretmenlik, doğası itibarıyla sürekli denetime, eleştiriye ve değerlendirmeye açık bir meslektir” dedi.

“Asıl sıkıntı, başarısız olanların, öğretmenleri değerlendirme sevdasıdır”

Son yıllarda özel sektör özentisiyle kamu hizmetinin niteliğini artırma şeklindeki ‘patron anlayışı’ Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmen Strateji Belgesi’ne de yansıdığını açıklayan Uçak, “Söz konusu belgede ‘Bütün öğretmenler için zorunlu bir performans değerlendirme sisteminin geliştirilmesi’ eylem hedefi yer almıştır. Öğretmen Strateji Belgesi, hali hazırda tartışmalı bir belgeyken, Bakanlığın bunu pilot illerde seçilen okullarda alelacele uygulamaya koymaya çalışması asla kabul edilemez. Millî Eğitim Bakanlığı’nın aceleci ve plansız bir tavırla hukuki ve kanuni dayanağı olmayan, öğretmene, öğrenciye ve eğitime somut hiçbir katkısının olmayacağı açık olan performans değerlendirme sistemini uygulamaya koymaktaki bu gereksiz ısrarı, eğitimde telafisi mümkün olmayan yaralar açacaktır.

Öğretmene not vererek değerlendirme çabası, daha önce farklı bir şekilde denenmiş ve okullarda huzurun kaçtığı, motivasyonun bozulduğu, iş barışının sarsıldığı çok net bir şekilde görülmüştür. Mahkemelik olan bu tecrübeden istifade etmeyen, yaşananlardan ibret almayan, sahadan değil, masadan politika belirleyen bu anlayışın performansının değerlendirilmesi bugün eğitimin en büyük ihtiyacıdır” dedi.

“Fedakarlığı görülen öğretmeni ödüllendirmek hizmetin anahtarıdır”

Motivasyon üretmek yerine motivasyonu bitirmek anlamı taşıyan bir içerikle performans sistemi kurulacağını düşünmek hem yorucu, hem de yıpratıcı süreçlere kapı aralayacağını belirten Uçak, “Sınıfta ter akıtan bir öğretmeni çalışmadığı iddiasıyla yaftalamak yerine fedakârlığı ve başarısı görülmeyen bir öğretmeni bulup ödüllendirmek daha iyi bir kamu hizmetinin anahtarıdır. Bakanlık bu konuda ille de bir çalışma yapacaksa mahkeme kararlarıyla felç olan kariyer basamakları sistemini yeniden ele alarak başarılı olan öğretmenlere bir kariyer koridoru açmalıdır” dedi.