Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle yeni kısıtlamaların gelebileceği sinyalini vermesinin ardından, Samsun TSO  Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kısıtlamaların ekonomik düzeninin sürdürülebilirliğine ket vurmadan tanımlanmasının önemli olduğunu, SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, esnafın zaten zor durumda olduğunu, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun ise, kısıtlamaların gelmesi gerektiğini söyledi. 

BEDELİNİ AĞIR ÖDÜYORUZ

Sokağa çıkma kısıtlaması getirildiği dönemlerde e-ticaretin toplam ticaretteki payında artış yaşandığını belirten Samsun TSO Başkanı Sali Zeki Murzioğlu, "Bu nedenle endişeye mahal vermeden ihtiyaçların temini hususunda herhangi bir kaygı yaşanmaması adına başta imalat sanayi olmak üzere, bazı sektörlerin muaf tutulması gerekmektedir. Ancak uyarısı sıklıkla yapılan temel kurallara uyulmaması, toplu organizasyonların gerçekleştirilmesi, maskenin düzgün kullanılmaması gibi basit hataların bedelini ağır ödüyoruz" diye konuştu.

KAZANAN BİZ OLALIM

Maske, mesafe ve kişisel hijyen kurallarına hassasiyetle riayet edilmesinin önemini bir kez daha hatırlatan Murzioğlu, "Çağımızın en önemli çıktısı olan teknolojinin üretim ve hizmet süreçlerine adapte edilmesinin ne denli önemli olduğunu görüyoruz Samsun TSO olarak toplantılarımızın yüzde 99’unu online ortama taşıdık, üyelerimizin online hizmet almak yönünde imkanlar oluşturmaya gayret ediyoruz. Biz toplum olarak bir arada olmayı seviyoruz. Ama bu işin kuralı, çözümü mesafeyse bunu sağlamalıyız. Kurallara birlikte uyalım, mücadelenin kazananı biz olalım" dedi. 

ESNAF KAN AĞLIYOR

Esnafın zor durumda olduğunuçok sıkıntıları olduğunu belirten SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, " Kısıtlamalar esnaf ve sanatkarın üzerinde hala devam etmektedir. Kahveci esnafımız kirasını ödemeye devam ediyor. İşçi çıkarma yasağı var. Bu yüzden işçilerinin de maaşını ödüyor. Devletin ilk olarak kahveci esnafını düşünmesi gerekiyor. Keza servisçi esnafımız da perişan durumdalar. Okullar açıldı ama ailelerin çoğu servislerle anlaşma yapmadı. Bundan sonra yapılacak kısıtlamalar artık bizim için fark etmeyecek. Çünkü zaten en kötü durumu yaşıyoruz. Esnaf kan ağlıyor. Bundan sonra olabilecek her türlü duruma razıyız." dedi.

CİDDİYE ALINMADI

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla Haziran ayından sonra vaka sayılarında artış gözlendiğini belirten Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, "Samsun'da da vaka sayıları oldukça artmış durumda. Kısıtlamalar kaldırılınca koronavirüsle savaş vatandaşlara bırakıldı. Sağlık bakanlığı tarafından verilen bilgiler gerçekle örtüşmediği için vatandaşlarımız durumun ciddiyetini algılayamadı.  Vatandaşlar salgını inkar ederek olması gereken tedbirlere uyum sağlamakta sorun yaşadılar. Kişilerin insifiyatine bırakırsak bu iş çözülmez muhakkak kısıtlamalar gelmeli. Olası kısıtlama kararları ise illerin kendi ticari ve yaşam şekillerine göre karar verilmeli. " diye konuştu.