Edirne’nin Enez ilçesinde Enezli Kıbrıs Gazileri, 43 yıl sonra savaştıkları toprakları ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enez Kaymakamlığı ve Enez Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve üç gece dört gün süren ziyarette, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı ve gaziler, Girne, Lefkoşe ve Gazi Magusa şehirlerini gezdi. Bostancı ve gaziler, Boğaz Şehitliği ile Karaoğlanoğlu Şehitliğini de ziyaret etti.

1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşamını kaybeden komutanlarını ve asker arkadaşlarının kabirlerini gören gaziler, hüzünlü anlar yaşarken, gözyaşlarına hakim olamadı. Başkan Bostancı ve Gaziler, şehitler için kabirleri başında dualar da okudu.

Üç gün süren ziyarette gaziler, Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde yer alan şehitlikleri, Kıbrıs Barış Harekatı boyunca bizzat kendilerinin de yer aldığı çatışma alanlarını, Beş Parmak Dağlarının tepesindeki savaş günlerinden kalma ve hala oraya nasıl çıktığı muamma olan Türk tankını, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Doktoru Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarının katledildiği şu anki Kıbrıs Barbarlık Müzesi’ni, Mavi Köşkünü görme fırsatını buldu.

Gezi kapsamında Kiraz Festivali’ne katılan gaziler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre ve Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile buluştu. Gaziler, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü tarafından Girne Belediyesi Sanat Galerisi’nde ağırlanırken, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı günlerinde yaşananlarla ilgili sohbet edildi.

Enez Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Bostancı ve tüm Gaziler, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Enez İlçe Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz’e ve emeği geçen tüm kurum, kuruluş ile şahıslara teşekkürlerini dile getirdi.