Zonguldak’ta "kirlenmesin" düşüncesiyle boş koltuklara oturmayıp ayakta seyahat eden maden işçilerinin davranışı, madencilik sektöründe yaşanan dramları da hatırlattı. Madenciliğin iş kazalarıyla gündeme geldiğinin altını çizen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "Bu ince ruhlu davranıştan yola çıkılarak maden işçiliğinin irdelenmesi gerektiğini yinelemek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesinde çalışan 6 maden işçisi, yerin -460 metre altında çalıştıktan sonra yeryüzüne çıkmak istedi. Ancak yaşanan teknik arıza nedeniyle işçiler yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Gelik İşletmesi’nden çıktı.

İşyerlerine geri dönmek isteyen maden işçileri, bindikleri minibüste boş koltuklara rağmen “kirlenir” düşüncesiyle oturmayarak ayakta seyahat etti. Ağabey ve babası da maden işçisi olan 17 yaşındaki Aslı Ertürk ise o anları ekranı kırık cep telefonuyla sosyal medyada paylaştı.

İşçilerin davranışı ise büyük yankı uyandırdı. Büyük maden faciaları, ölümler ve iş kazalarıyla gündeme gelen maden sektörü bu kez 6 madencinin davranışlarıyla yeniden gündeme geldi.

Sektör 5 bine yakın şehit verdi

Kömürün bulunmasıyla kentte başlayan madencilik sektörü bugüne kadar yaklaşık 5 bin şehit verdi. Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinin yanı sıra kiralama usulüyle özel şirketlerce işletilen maden ocaklarında da çalışan işçiler “karaelmas” tabir edilen kömürün çıkartılması için adeta bir ömür tüketiyor. Vardiya usulüyle çalışan ocaklarda çıkartılan taşkömür, sanayi sektöründe kullanılıyor.

“Madencilerin yüzü kara, yürekleri güzel”

7 bini aşkın maden işçisinin çalıştığı Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda örgütlü bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası ise davranışlarıyla işçilerin gündeme gelmesinin sevindirici olduğuna dikkat çekti. Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, “Bizim temsil etmiş olduğumuz maden işçisinin yapmış oldukları bu ince ruhlu davranıştan dolayı gündeme gelmesi, yüzü kara olan o maden işçilerinin yüreklerinin ne kadar güzel olduğu bizim açımızdan sevindiricidir. Türkiye işçi sınıfı açısından sevindirici bir olay. Maden işçilerinin bu güzel davranışları kadar yaşadığımız ölümlü kazalar aşamasında çektiklerimiz kadar görülmeyen çektiklerimiz de mevcut. Özellikle Zonguldak açısından baktığımızda tabii ki Zonguldak’ta TTK’da çalışan yaklaşık 7 bin 500 işçimizin dışında redevanslı sahalarda çalışan madenci kardeşlerimiz de mevcut. Bununla beraber resmi verileri olmasa da bilinen ve devamlı kamuoyunda telaffuz edilen 2 bine yakın kaçak ocak çalışanlarının da olduğunu hepimiz biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bu davranıştan yola çıkarak madenciliğin irdelenmesi gerekiyor”

Türkiye’nin konuştuğu maden işçilerinin davranışından yola çıkılarak maden işçiliğinin irdelenmesi gerektiğinin altını çizen Mutlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ince ruhlu davranıştan yola çıkılarak aslında Zonguldak’taki maden işçilerinin ve halkın yaşamış olduğu bu maden işçiliğinin irdelenmesi gerektiğini tekrar buradan yinelemek istiyorum. İnce ruhlu madencilerimizin arkasında bir de ince ruhu yaşayıp da kamuoyunda gündeme getiremeyen hatta ve hatta hayat zorluğundan dolayı yaşam şartlarının zorluğundan dolayı kaçak ocaklarda çalışmak zorunda bırakılan kaçak ocaklarda can vermek zorunda kalan insanların da gündeme getirilmesini yineliyoruz. Zonguldak’ın kanayan yarası olan maden sektöründeki belirsizliğin ortadan kaldırılması için neler yapılması gerektiğinin de gündeme getirilmesi ve bu manada tek çözüm yolu olan ve TTK’ya işçi alınarak hem buradaki zor şartlarda yaşayan madencilerin dramlarının sona erdirilmesi yineliyoruz. Hem Zonguldak’ın kanayan sosyal yarası olan bu sosyal yaranın tedavi edilebilmesi amacıyla en önemli çözüm yolunun da TTK’ya işçi alınması olduğunu biz her fırsatta yineliyoruz.”

“Özel ve ruhsatsız ocak işçilerine öncelik şartı”

Evini geçindirebilmek için özel maden firmalarının işlettiği ve kaçak tabir edilen ruhsatsız maden ocaklarında çalışan işçilere öncelik verilerek işçi alınması gerektiğini yineleyen İsa Mutlu,”Bu güzel ince ruhlu insanların durumunda olan diğer özel ve kaçak ocaklarda çalışan maden işçilerinin de irdelenip acilen devleti yönetenlerimizin, onların sorunlarına çözüm bulması gerektiğini ve bunun da tek çözüm yolunun TTK’ya işçi alınarak ve buraya alınacak işçilerde kaçak ve özel ocaklarda çalışan kardeşlerimize de öncelik verilmesi şartıyla bunların dramlarının da sona erdirilmesini istiyoruz. Onların da yüzünün güldürülmesi için hükümetimizden çalışma beklediğimizi tekrar ifade etmekte fayda görüyorum” diye ifade etti.

“O fotoğraf çeken kızımız da gerekli ilgiyi görmeli”

“Kirlenmesin” düşüncesiyle koltuklara oturmayan işçilerin düşüncesi kadar fotoğrafı çeken 17 yaşındaki Aslı Ertürk’ün de ince ruhlu bir davranış sergilediğinin altını çizen Mutlu, Ertürk’e teşekkür ederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu ince ruhu, bu ince davranışı, bu güzel davranışı sergileyen maden işçilerimiz kadar, dikkat edip bu güzel davranışı toplumumuzun görmesini sağlayan, kamuoyunun gündemine taşıyan o ince ruhlu kızımızın da aslında gerektiği ilgiyi görmediğini düşünüyorum. Onun da gerekli ilgiyi görmesi, toplumumuzda yaşıtları başka şeylerle uğraşırken onların bu çocuğumuzun o davranışı göz önüne alıp dikkat ederek toplumumuzun gündemine getirmesinde bir başarı olduğunu bir güzellik olduğunu, ince bir ruh güzelliği olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Bu kardeşlerimizin ince ruhlu davranışını gündeme taşıyan o ince ruhlu kızımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.”