Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, belediyenin kayyuma devredildiğinde 197 milyon lira olan toplam borcunu, 9 aylık sürede 172 milyon liraya düşürdüklerini belirterek, “Belediyemiz kayyum olarak teslim alındığı tarihten itibaren hem hizmetleri artırdık hem yeni projeler geliştirdik hem de borcunu yaklaşık 25 milyon lira azalttık” dedi.

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkanı Pamuk, göreve başlamasından itibaren geçen sürede yaptıkları çalışmaları İHA’ya anlattı. Akdeniz Belediyesi’nin, belediye olanaklarını azami verimle kullanarak vatandaşa en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduğunu ifade eden Pamuk, bu çerçevede çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getirdi.

“Kayyuma devredildiğinde belediyenin 197 milyon lira borcu vardı”

Kayyum olarak teslim alındığı tarihten itibaren Akdeniz Belediyesi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), Maliye’ye, Büyükşehir Belediyesi’ne, İller Bankası’na ve esnafa toplam borcunun 197 milyon 347 bin 572 lira olduğu bilgisini veren Pamuk, “Fakat biz buraya mazeret üretmek için gelmedik. Bütün belediyelerin borçları var. Bu borçların niçin yapıldığı, bu borçların karşılığı hizmet üretilip üretilmediği ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu. Ama biz işimize kendi açımızdan baktığımızda, biz buraya mazeret üretmeye gelmedik. Bir şekilde biz belediyenin imkanlarını doğru, verimli kullandığımız zaman vatandaşımıza da hizmet üretebileceğimizi düşünüyoruz. Göreve başladığımızdan bugüne kadar buna odaklandık. Birincisi, biz belediye bütçesini vatandaşın bize bir emaneti olarak görüyoruz. İkincisi, hizmet öncelikli, vatandaş odaklı bir harcama politikamız var. Bütün öncelikli olmayan harcamalarımızı durdurduk. Örneğin demirbaş almıyoruz, belediyeye dönük iç harcamaları tamamen durdurduk. Tamamen hizmete dönük, hizmet odaklı bir harcama politikası ve bir önceliğimiz söz konusu. Nitekim tasarruf üzerinde çok ciddi şekilde duruyoruz. Harcamaların ve ödeneklerin verimli kullanılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu şekilde hem tasarruf boyutuyla hem hizmet öncelikli bir harcama politikası ortaya koyduğunuzda hizmete yansımalar başlıyor” diye konuştu.

“Borcu 9 ayda 172 milyon liraya düşürdük”

Belediyenin kayyuma devredildiğinde 197 milyon lira olan toplam borcunu, 9 aylık sürede 172 milyon 577 bin 645 liraya düşürdüklerini söyleyen Pamuk, “Dokuz aylık sürede yaptığımız çalışmalar sonucunda borçları ödemeye ve hizmet üretmeye başladık. 23 Ağustos 2017 tarihi itibariyle belediyenin borcunu, alınan tasarruf tedbirleriyle birlikte borç ödemeleri de yapılmasına rağmen 24 milyon 769 bin 927 lira azalttık. Bu noktada şunu da ifade etmek lazım; biz bir kayyum belediye olmamız münasebetiyle hükümetimizden de özellikle de Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’dan, Sayın Valimizden çok ciddi destek görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede, Mersin Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyon Birimi (YİKOB) ile Akdeniz Belediyesi’nin özellikle altyapı konusunda çok ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu anlatan Pamuk, “32 milyon liralık bir kaynak YİKOB’a geldi ve Valilik kanalıyla ihale edildi. Bu para bütün Mersin’de harcanıyor. Öte yandan, Akdeniz Belediyesi bütçesine afet nedeniyle 6 milyon lira geldi. Biz şu anda ihalesini yaptık, bu parayı özellikle afetten zarar gören mahallelerimize kullanıyoruz. Bu ödeneklerin tahsisinde Sayın Bakanımızın, beraberinde Sayın Valimizin çok büyük katkıları var” şeklinde konuştu.

“Cazibe merkezleriyle ilgili 8,5 milyon liralık projemizin ön kabulü yapıldı”

Bir taraftan tasarruf yaparak borçları azaltırken, bir taraftan da proje bazlı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Pamuk, bu kapsamda cazibe merkezleriyle ilgili 8,5 milyon liralık bir Avrupa Birliği (AB) projesi hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Kalkınma Bakanlığının desteğiyle bu projemizin ön kabulü yapıldı. Zannediyorum 8,5 milyon lira gibi ciddi bütçeli ilk proje diyebilirim. Bununla ilgili 25-26 tane parkımızı yeniden elden geçirerek standartlarını yükselteceğiz. Bunun yanı sıra SODES projesinde de Akdeniz Belediyesi olarak çoklu eğitim merkezleri projemiz var 2 milyon liralık. O kabul edildi, 10-15 güne kadar onu faaliyete geçireceğiz. Akdeniz Kaymakamlığı olarak da Roman Havası adı altında 1 milyon liralık bir projemiz var. O da özellikle Roman vatandaşlarımıza dönük, onların iş ve meslek edindirilmelerine dönük bir proje. Onu da hemen hayata geçireceğiz.”

Akdeniz Belediyesi’nin yıllardır birikmiş sorunları olduğuna dikkat çeken Pamuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu birikmiş sorunların çözümü konusunda bir anda tamamını çözmesek de çözüm iradesini ortaya koyuyoruz ve bu konuda yoğun çalışmalarımız var. Borcumuz var ama borç bizim için bir mazeret değil.”