Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’ projesi çerçevesinde il genelinde sağlık taraması yapacak.

Söz konusu tarama çalışmalarında, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ ve 10. Kalkınma Planı’nda yer alan, başta zayıflık,şişmanlık durumu, fizikî faaliyet durumu gibi bazı risk faktörleri ve bazı sağlık parametrelerinin, besin tüketimi örüntüsü değerlendirilecek. İl genelinde Bursa İl Sağlık Müdürü tarafından koordine edilecek tarama çalışmaları kapsamında Bursa’da 28 Eylül - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 870 kişi ile görüşmeler yapılacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Gıda ve beslenme plan ve politikalarının hazırlanabilmesi, uygulanabilmesi, izlenebilmesi için güvenilir tarama verilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu maksatla yapılan taramada belirlenen kişilerden genel bilgiler, antropometrik ölçümler, hastalık durumu, fiziksel aktivite durumu, beslenme alışkanlıkları, gıda tüketim sıklığı, besin güvencesi, besin destekleri elde edilecektir” dedi.

Elde edilen veriler doğrultusunda yaygın beslenme eğitimi programlarının hazırlanması, besine dayalı rehberlerin hazırlanması ve var olanların güncellenmesi çalışmaları yapılacağını dile getiren Dr. Akan, “Gıda tüketim verilerine dayanarak gıdalardaki katkı maddeleri, pestisitler ve toksik bileşen miktarları belirlenerek risk analizleri yapılacaktır. Kişilere yapılan tetkik ve antropometrik ölçümler doğrultusunda genel sağlık durumu belirlenecek ve ülkeye özgü referans değerler elde edilecektir” diye konuştu.

Bu taramaya katılmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ülkemizde 24 bin, Bursa’dan ise 870 kişi belirlendiği bilgisini veren Dr. Akan, “Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek olan taramanın saha çalışması, 5 diyetisyen tarafından yapılacaktır. Örneklemde bulunan kişiler öncelikle aile hekimleri tarafından bilgilendirilecek ve randevu verilen tarihte aile sağlığı merkezlerine çağırılacaklar. Aile sağlığı merkezlerine davet edilen kişilerden çalışmaya katılmayı kabul edenlerin kan tahlilleri yapılacak; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel, boyun, kalça çevresi ölçümleri alınacak, kişilere anket uygulanacak ve besin tüketim kaydı alınacaktır” şeklinde konuştu.