Almanya'da faaliyet gösteren Aldi Nord. süpermarketlerine deniz ürünleri tedarik eden Uzakdoğulu şirketlerde personelin gayri insani şartlarda çalıştırıldığı, işkence gördükleri ve intihara sürüklendikleri öne sürüldü. Aldi Nord, iddialar doğrulanırsa CP Foods ile ilişkisini keseceğini duyurdu.

İngiltere’de patlak veren gıda tedariki skanladı Almanya’ya da uzandı. İngiltere’deki süpermarketler zinciri Walmart ve Tesco’nun birlikte çalıştığı CP Foods adlı Uzakdoğulu şirketlerle ilgili akıl almaz iddialar gündeme geldi.

Tayland, Kamboçya ve Myanmar gibi ülkelerden Avrupa’ya karides başta olmak üzere deniz ürünleri taşıyan tedarikçilerin personeline işkence uyguladığı ve gayri insani şartlarda çalıştırdığı öne sürüldü.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan iddialarda ayrıca CP Food’a bağlı işçilerin gemilerde zorla çalıştırıldığı ve köle muamelesi gördüğü belirtildi. Haberde bazı işçilerin bu nedenle intihar ettiği bilgisi yer aldı.

Konuyla ilgili iddaları Aldi Nord’a soran Huffington Post Deutschland haber portalı, bu kurumun iddialardan haberdar olduğunu aktardı.

Buna göre Aldi, iddiaların resmen doğrulanması durumunda söz konusu “iş ortaklarına karşı gereken yaptırımları uygulayacaklarını” açıkladı.

Aldi’nin diğer kolu olan Aldi Süd ise CP Foods ile doğrudan bağlantıları olmadığını kaydetti ve dolaylı olarak bu şirkete ait ürünlerin satıldığını duyurdu.

CP Foods’un patronu Bob Miller, iddiaları kabul ederken, “Savunacak durumda değiliz. Bazı sorunlu noktalar var ancak bunların çok azını tespit edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.