Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, yapılan değerlendirme ve raporlar doğrultusunda müzakereleri 10 Ağustos ve 11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceklerini bildirerek, "Sonrasında da Kamu İşveren heyeti olarak da 14 Ağustos’ta teklifimizi sunacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, 2018-2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Kamu Kesimi Toplu Sözleşmesi Görüşmeleri’nin birinci oturumuna katıldı. Toplantının ardından toplu sözleşme takvimini açıklayan Bakan Sarıeroğlu, 4. Dönem 2018-2019 yıllarını kapsayacak, 5 milyon kamu çalışanı ve emeklisini kapsayacak şekilde 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, "İstişare ve diyaloğun içini dolduracak biçimde güzel bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum tüm heyetimizle ve başkanlarımızla birlikte. Basına açık bölümden sonra yaptığımız toplantıda da önümüzdeki 21 günlük süreçteki çalışma takvimimizi belirledik. Bu kapsamda 2 Ağustos Çarşamba gününden 10 Ağustos Perşembe gününe kadar hizmet kollarımıza ilişkin komisyonlarımızı oluşturduk. Onlar bir çalışma takvimi içerisinde çalışmalarını gerçekleştirecekler. Bu bağlamda büro, bankacılık, sigortacılık, eğitim-öğretim, bilim, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolumuz yarın ve ertesi gün çalışmalarını gerçekleştirecekler. Yerel yönetimler hizmetleri, ulaştırma hizmetleri, kültür ve sanat hizmetleri cuma günü çalışmasını gerçekleştirecek; bayındır, inşaat ve köy hizmetleri hizmet kolumuz, basın-yayın, iletişim, enerji, sanayi ve madencilik hizmet kollarında da cumartesi günü çalışmalar gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

"14 Ağustos’ta teklifimizi sunacağız"

Bakan Sarıeroğlu, pazartesi günü tarım-ormancılık hizmetleri, diyanet ve vakıf hizmet kollarında toplu sözleşme tekliflerinin değerlendirmesinin yapılacağını bildirerek, "Sonra bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra biz yine hem Kamu İşveren Heyeti ve Kamu Görevlileri Sendika Heyeti ile bir araya gelip buralarda yapılan değerlendirme ve raporlar doğrultusunda müzakerelerimizi 10 Ağustos ve 11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Sonrasında da Kamu İşveren heyeti olarak da 14 Ağustos’ta teklifimizi sunacağız. Amacımız, yasal süreler içerisinde, 21 günlük süre içerisinde hakeme gitmeden bu sözleşme dönemini sosyal barış içerisinde, konuşarak, uzlaşıyla tamamlamak. Karşılıklı olarak inşallah güzel bir toplu sözleşme dönemi geçirmeyi arzu ediyoruz. Kamu çalışanlarımıza, kamu emeklilerimize de güzel müjdeler vermek istiyoruz. Bununla ilgili inşallah verimli bir çalışma dönemi gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

"Bu işin esası diyalog ve uzlaşı, bunun için masa etrafında buluşmak ve konuşabilmek esastır"

Bakan Sarıeroğlu, bir gazetecinin sendikaların tekliflerini nasıl değerlendirecekleri sorusu üzerine, "Bunların önce bir teknik çalışmalarla ilgili biliyorsunuz bir çalışma usulümüz var. Bu bağlamda önce alt komisyonlarımızda teklifler değerlendiriliyor. Zaten Devlet Personel Başkanlığı’na geldiği andan itibaren biz kendi Bakanlığımızda da bir heyet oluşturmuştuk. Önce müzakereler yapılacak, bu işin esası müzakere. Müzakere ile belirleyeceğiz, karşılıklı, iyi bir müzakere süreci sonunda ülkemize, milletimize, tüm bekleyenlere güzel haberler verebileceğimiz sonuçlar almayı umut ediyoruz. Bu platform açık bir platform, içerik de toplantının yapılış şekli de her sene aynı şekilde uygulanıyor. Tabii ki konfederasyonlarımız görüşlerini, önerilerini söyleyecekler, biz de demokratik olgunluk içerisinde bunları dinleyeceğiz. İlerleyen süreçlerde de karşılıklı olarak görüşlerimizi birbirimize aktaracağız. Bu işin esası diyalog ve uzlaşı, bunun için masa etrafında buluşmak ve konuşabilmek esastır, bunu gerçekleştirdik. Herhangi bir süre sınırı olmadan, herhangi bir kısıtlama olmadan bütün taraflar görüş ve önerilerini paylaştı. Karşılıklı eleştirilere cevap verilen bir platform değil bu platform bu bağlamda başkanlarımızın tüm söylediklerini not aldık, önümüzdeki dönemde de değerlendirmelerimizi karşılıklı yapacağız inşallah" cevabını verdi.

"Bütün kamu görevlilerini ilgilendiren 92 tane genel teklifimiz var"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise bir gazetecinin "Toplu sözleşmenin nasıl sonuçlanmasını bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Toplu sözleşme 5 milyon çalışanı ilgilendiriyor dolayısıyla 20 milyon bir aileye tekabül ediyor. Ülkenin dörtte biri dolayısıyla bütçeden iki yılı belirleyecek olan, 6 ay önceden yapılan bir sözleşme. 2018-2019’u kapsayacak tekliflerimizi Devlet Personel aracılığıyla Kamu İşveren Heyetine sunduk. Bugün de genel çerçeveyi beraber konuştuk. Bu saatten sonrası tekliflerin komisyonlarda elimine edilmesi, tasnif edilmesi ve daha sonra da tekrar masaya gelerek masada uzlaşılabilecek başlıklar üzerinde mutabakatın sağlanması ve peşinden bütün kamu görevlilerini ilgilendiren genel tekliflerin ifade edilebilmesi. Çünkü 92 tane genel teklifimiz var bütün kamu görevlilerini ilgilendiren. 658 tane de hizmet kolu teklifi var, toplamda 750 teklife tekabül ediyor. Kamunun geniş olması dolayısıyla, çalışan sayısının çok geniş olması dolayısıyla bazıları spesifik teklifler o yüzden bu sürecin müzakeresi bugün itibariyle başlamıştır. Ben, Sayın Bakana gösterdikleri nezaket için de teşekkür ediyorum ve kendilerine de tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sonucun da kamu görevlileri, emekliler açısından hayırlı olması temennimi baştan ifade ediyorum. Süreç bu saatten itibaren başlamıştır."