İstanbul Tarih ve Kültür Derneği ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen "Osmanlı Kültürel Mirası İzinde Medeniyetimize Yolculuk" projesi kapsamında 25 kişilik ekip, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi mekanları gezdi.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde ilk olarak Abdurrahman Gazi Türbesi’ni ziyaret eden ekip, daha sonra Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da adlandırılan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret etti. İlçeye ilk defa gelen öğrenciler, abidevi mezar taşları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, bol bol fotoğraf çektiler.

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul Tarih ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Akkurt, Osmanlı kültürel mirasının evveliyatında Selçuklu Devleti’nden tevarüs eden bir medeniyet üzerine yükseldiğini belirterek, "Dernek olarak organize etmiş olduğumuz Osmanlı Kültürel Mirası İzinde Medeniyetimize Yolculuk projesi kapsamında 7 ayda 5 ayrı branşta seminer, saha çalışması ve kitap okumalarla birlikte toplam 15 program gerçekleştirdik. Bugün bu projenin kapanış toplantısı olan Ahlat Selçuklu Mezar Taşları ve kümbetler gezisiyle birlikte programımızı nihayete erdireceğiz. Bilerek Ahlat programımızı sona bıraktık, çünkü Osmanlı kültürel mirası evveliyatında Selçuklu’dan tevarüs eden bir medeniyeti üzerine yükselmiştir. Bu topraklardaki bizim en önemli tapu niteliğindeki kaynaklarımızda, Ahlat’taki bu geniş alanlara yayılmış mezar taşlarıdır. Onları bizzat yerinde görmek istedik ve bu mihmalde buraya geldik. Projemizde toplamda 25 öğrencimiz yer almakta. Bunların birçoğu üniversitelerin farklı branşlarında eğitim gören gençlerimizdir. İçlerinde uluslararası öğrencilerimiz de var. Yemen’den, Doğu Türkistan’dan gelen öğrencilerimiz var. Bu kapsamda Ahlat’ın özelliklerini ve güzelliklerini kitaplarda okumaktan ziyade yerinde zenginlikleriyle beraber görmek için buraya geldik" dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimari Restorasyon Bölümü öğrencisi Esra Demirel ise, burada bulunmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Buraya İstanbul Tarih Derneğinin projesiyle ilk defa geldim. İstanbul Fatih Sultan Vakıf Üniversitesinde restorasyon okuyorum. Tarihi eserlere zaten bir ilgim var ve restorasyon okuyorum. Buradaki mezar taşları hakkında ise derneğimiz sayesinde bilgi sahibi oldum. Buraya gezi olduğunu öğrenince de gerçekten çok heyecanlandım. Burada olmaktan dolayı hem heyecanlıyım hem de çok mutluyum. Burada olmanın benim için bir şans olduğunu düşünüyorum. Ayrıca buradaki motifler ve mezar taşları çok değerli. Bunlarla ilgili zaten çalışmalarımız mevcuttu, buraya gelip görmek çok daha farklı oldu. Aynı zamanda buradaki motiflerin fotoğraflarını çekip desenleri çini üzerinde uygulamayı düşünüyoruz. Orada da ziyaretçilerimize göstereceğiz" diye konuştu.

İhsan Nakipoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Yemenli Albaraa Taqiaddin de, "Bu projeye Osmanlı mirasını ve tarihini tanımak için katıldım ve bazı güzel insanlarla tanıştım. Buraları çok beğendim. Yemen’e yakın bir tarihi var" ifadelerini kullandı.