Domates üretiminde önemli zararlara ve ürün kayıplarına yol açan domates güvesine karşı Korkuteli’ne bağlı Kozağacı mahallesinde biyolojik mücadele çalışması yürütüldü. Kozağacı mahallesinde Emine Akar’a ait serada yürütülen çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edilirken, sonuçları değerlendirmek üzere serada tarla günü düzenlendi.

Toplantıda bir konuşma yapan Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Özden Filiz, bitkisel üretimde ürün kayıplarının yaklaşık yüzde 30’unun zararlı organizmalardan kaynaklandığını belirterek, bu organizmalarla mücadelede kimyasal mücadele yerine insan sağlığına ve doğal çevreye zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Filiz bu düşünceden hareketle domates güvesine karşı örtü altı üretim alanlarında kurumlar arası işbirliğiyle biyolojik mücadele çalışması başlattıklarını kaydetti.

Sera sahibi Emine Akar ise biyolojik mücadele sayesinde domates güvesinden zarar görmeyen ürün elde ettiğini ve sonuçtan memnun olduğunu belirterek, diğer çiftçilerin de projeye dahil olmalarının kendi menfaatlerine olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından program katılımcılara tarla günü, projenin uygulandığı seranın gezilmesiyle sona erdi.

Emine Akar’a ait serasında yaklaşık 2 dekarlık bir alanda Biyolojik Mücadele çalışması yapıldı. Çalışma Mayıs ayında fide dikimi ile birlikte faydalı böcek olan Nezidiocoris tenuis salındı. Serada çoğalan Nezi böceği örtü altı alanlarında zararlı olan tuta absoluta, beyazsinek ve trips zararlılarını yiyerek ilaçlamaya gerek kalmadan zararlı böcek popülasyonunu kontrol altına aldı.

Tarla gününe, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Özden Filiz, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Tarım Kredi Kooperatifi, müdürü Dudu Kocabaş, İlçe müdürlüğünden Eda Önel ve Firma yetkilisi Şennur Şimşir ve kadınlar katıldı.