BİLAL EMİN TURAN / POSTA

Paraya ihtiyacınız oldu ve bankanın yolunu tuttunuz. İhtiyacınız olan nakit parayı bankadan temin etmek istediğinizde iki seçeneğiniz var. Bunlardan biri kredi kartınızdan çekeceğiniz taksitli nakit avans diğeri ise ihtiyaç kredisi. Paraya bir an önce ulaşma isteği nedeniyle çoğu kişi maliyet hesabı yapmaz. Biz sizin için yaptık. İşte detayları.
FAİZİ ÇOĞU BİLMİYOR
Taksitli avansta aylık faiz yüzde 1.84. Tek masraf faiz değil. Bunun yanında faizin yüzde 15’i kadar Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5 oranında Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) alınıyor. Hayat sigortası yapan bankalar da var. Buna karşılık ihtiyaç kredisinin faizi daha düşük. Yüzde 1.20 faizle sunulan bayram kredileri mevcut.

VADE VE RAHAT ÖDEME
Avansta faiz, geri ödemenin yapılmadığı her gün işliyor. Ertesi gün paranın tamamını geri ödeseniz dahi faiz ve masraf alınır. Önemli bir konu da vade. Bankalar avans için en çok 12 ay vade imkanı sağlarken kredide 48 aya kadar çıkıyor. İhtiyaca göre avansta limit kredi kartı limitiyle sınırlı ama kredi kişinin gelir ve notuna göre daha fazla olabiliyor.


NE ZAMAN AVANTAJLI ?

Avansın da faydalı olduğu yerler var. 15-20 günlük kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyacını karşılamak için avans avantajlı. Bugün acil ihtiyaç için avans çekip ay sonunda maaşla bu açığı kapatabilirsiniz. Ayrıca bürokrasi olmadan ATM’den kısa sürede para çekmek taksitli avansı cazip kılıyor.

ÖDEME OLMAZSA KART DEVRE DIŞI
Taksitli avansta ödemenin gecikmesi kartın bloke olmasına da neden olabiliyor. Ekim 2013’teki düzenlemeyle bir takvim yılı içinde 3 defa dönem borcunun asgari tutarının altında ödeme yapılması halinde kredi kartı, dönem borcu ödenene kadar nakit çekime kapanıyor. Bu duruma düşen müşterinin kredi kartı limiti de artırılmıyor.

Kaynak.Posta