Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 arttığını bildirerek, "Arındırılmamış endekste yıllık bazda yıllık yüzde 3,6 düşüş gözlenirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki bir önceki aya göre düşüş yüzde 0,4 olmuştur. Sanayi üretimindeki hızlı artış Haziran ayında da sürmüş, böylelikle ikinci çeyrekte sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5’luk bir artış göstermiştir. Ülke büyümesinin en önemli göstergesi sanayi üretimindeki artıştır. Gelen bu veriler ülke büyümesinin ikinci çeyrekte de hızlanarak devam ettiğini göstermektedir. Sanayi üretimindeki bu güçlü artış hem ihracat pazarlarımızdaki hem de yurt içindeki talebin artışından kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"İlk yedi ayda Türkiye’nin ihracatı miktar olarak yüzde 12,4 arttı"

Dış ticaret pazarlarının istikrarlı bir şekilde toparlandığını belirten Bakan Özlü, "Avrupa Birliği son beş yılın en hızlı büyümesini yaşıyor. Bu bölgeler hem sanayi ürünlerinin kalitesi hem de Türkiye’nin lojistik avantajı nedeniyle toparlanma dönemlerinde Türk mallarını tercih etmektedir. İlk yedi ayda Türkiye’nin ihracatı miktar olarak yüzde 12,4 arttı. Ayrıca, gelişmiş ülkelerdeki toparlanma sattığımız ürünlerin nicelik açısından olduğu kadar nitelik açısından da gelişmesine, daha katma değerli ürünler satmamıza yardımcı olmaktadır. Yurt içinde KOSGEB kredileri ve Kredi Garanti Fonu desteği ile ikinci çeyrekte talep ve yatırım koşulları iyileşmiş, bu durum sanayi üretiminin artmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca, alınan vergisel teşvikler ve turizm verilerindeki göreceli iyileşme tüketim talebini artırarak üretim üzerinde artırıcı etkide bulunmuştur. Ülke büyümesindeki bu artış hem iç ve dış talebin yüksek seyretmesi hem de baz etkisinin getireceği olumlu katkıyla üçüncü çeyrekte de artarak devam edecektir. Yıl sonunda bu yılki Orta Vadeli Program öngörüsünden daha hızlı bir büyüme göreceğiz" şeklinde konuştu.

"Üretim reform paketinin uygulanması için ikincil mevzuatlarda son aşamaya geldik"

"Türkiye ciddi sanayi potansiyeli olan ve sanayi öncülüğünde büyüyen bir ülkedir" diyen Bakan Özlü, şunları söyledi:

"Bu büyümeyi desteklemek amacıyla sanayi yatırımlarını fikir aşamasından üretime geçinceye kadar birçok alanda destekliyoruz. Geçtiğimiz ay yasalaşan üretim reform paketi bunun en önemli örneklerindendir. Üretim reform paketinin uygulanması için ikincil mevzuatlarda son aşamaya geldik. Burada getirdiğimiz yeniliklerin uygulamaya alınmasıyla sanayi üretiminde uzun vadeli bir artış göreceğiz."