Jinekolojik Endoskopi Derneği (JED) ve Orta Doğu Jinekolojik Endoskopi Derneği (MESGE) tarafından düzenlenen "3.MESGE Kongresi", Antalya’nın Belek bölgesinde bir otelde gerçekleştirildi. Kadın hastalıklarında kapalı ameliyat ve yeni cerrahi yöntemlerin konuşulduğu kongreye yurt dışından 135 konuşmacı ve 42 ülkeden 450 yabancı hekim katıldı. Türkiye’den katılan hekimlerle birlikte 750 katılımcıya ulaşan kongrede, 6 canlı ameliyat gösterilerek deneyimler paylaşıldı.
Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (JED) ve Orta Doğu Jinekolojik Endoskop Derneği (MESGE) Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (ESGE) Başkanı Prof. Dr. Robert O’Donovan, Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği MESGE Eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Mohamed düzenlenen toplantıyla kongrenin genel değerlendirmesini yaptı.
KAPALI AMELİYATLAR TÜM KADIN HASTALIKLARINDA UYGULANABİLİYOR
Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (JED) ve Orta Doğu Jinekolojik Endoskop Derneği (MESGE) Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, kongre kapsamında 7 kurs düzenlediklerini de belirterek, yeni teknikle hedeflerinin kapalı ameliyat tekniklerinin kadın hastalıklarında tercih edilmesini yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Kapalı ameliyatı kadın hastalıklarının hemen hepsine uygulayabildiklerini de ifade eden Prof. Şendağ, "Kapalı ameliyat kadın hastalıkların tamamına uygulanabilir durumda. Rahim ve rahim ağzı kanserinde, erken dönem yumurtalık kanseri, miyomlar, çikolata kistleri, yumurtalık kanallarının açılmasında, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi hastalıklara uygulayabiliyoruz" dedi.
Açık ameliyata oranla kapalı ameliyat yönteminin kullanılmasının avantajlarından da söz eden Prof.Dr. Şendağ, "Kanser ameliyatı açısından konuşulursa, açık ve kapalı ameliyat benzer sonuçlara sahip. Ameliyat sonrası yaşam süresi, tekrarlama riski açısından benzer sonuçlar. Açık ameliyata göre daha hızlı iyileşme, daha hızlı işe dönüş, daha az ağrı gibi avantajlardan dolayı kapalı ameliyatın seçilmesi daha doğru gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
"BAZI KADINLAR İZ KALMASINI İSTEMİYOR"
Tek delikli göbek çukurundan yapılan ameliyatlar hakkında da bilgiler veren Prof. Şendağ, göbek deliğinden girilerek kadın hastalıklarının tedavisinin yapıldığını söyledi. Bazı kadınların göbekleri üzerinde hiçbir kesi ya da iz istemediklerini de vurgulayan Prof.Dr. Şendağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tek delikli göbek çukurundan yaptığımız ameliyatlar aslında ’Doğal delik cerrahisi’ olarak geçiyor. Çünkü göbek çukuru doğal bir delikse ve biz burayı kullanarak ameliyatlar yapabiliriz. İz de göbek çukuru içinde kalacaksa ameliyat sonrası sonuçta da görünmeyecekse de izsiz ameliyat da diyebiliriz. Bayanlar için kozmetik, estetik görüntü önemli. Bazen kadınlar küçük yarım santimlik kesileri de istemiyorlar karın üzerinde. Dolayısıyla o zaman bu kadınlarda bir alternatifimiz var mı? Var. Biz göbek çukurunu kullanarak yapabiliriz. Bunu laparoskopi ile yapıyoruz. Laparoskopik cerrahi de bu mümkün. Sadece tüm enstrümanların göbek çukurundan girerek kamera ve diğer enstrümanların girmesiyle. Pek çok ameliyatı işte yumurtalık kistleri, rahim çıkarılması, alınması ameliyatları, hatta kanser ameliyatları tek delikten yapılabiliyor günümüzde. Bazı sınırları var laparoskopi ile yaptığımız zaman. Limitleri var. Her ameliyatı yapamıyoruz şu anda. Ama yeni gelecek robotla tek delik cerrahisinde çok ciddi bir gelişme olacak. Tek delik cerrahisi kolaylaşacak, ileride teknolojinin de ucuzlayacağını düşünürsek sadece göbek çukurundan bütün ameliyatlar yapılacak. Ben buna inanıyorum. Çünkü bu teknoloji inanılmaz gelişiyor ve robotla bu mümkün olacak gibi geliyor."
DA VİNCİ ROBOTU YOLDA
Prof.Dr. Şendağ, 2016 yılı sonu ya da 2017 yılı başında robotik cerrahi konusunda yeni bir robotun tıp dünyasına kazandırılacağı haberini de verdi. Bu yöntemle birlikte cerrahide boyutların değişeceğini ve tek delik yöntemlerinin konuşulacağını belirten Prof.Dr. Şendaı, "Da Vinci, tek firması var. Aslında şu anda üretilmiş durumda. Testleri yapılıyor. Firmanın verdiği en erken tarih 2016, 2017 yıllarında hizmete girmiş olacak. Hizmete girdikten sonra cerrahi bir boyut değiştirecek. Ben buna inanıyorum. Bundan sonra hep tek delik cerrahisini konuşacağız. Robotik cerrahi pek çok branş tarafından kullanılmakta. Üroloji, genel cerrahi, göğüs, kalp cerrahisi, göz, kulak, burun cerrahisi, branş kullanıyor. En yaygın üroloji ve jineokoloji gibi gözüküyor, üçüncü sırada genel cerrahi var. Ama her branşa hitap eden teknikler üretilmekte şu anda” dedi.
KADINLARIN ROBOT KORKUSU
Robotla yapılacak ameliyat öncesinde bazı kadınların ameliyata girmeden önce robot konusunda bazı tedirginliklerinin olduğunu da belirten Prof.Dr. Şendağ, "Robotla ameliyat yapacağımızda, hastalarda ilk ’Hocam ben yarın ameliyat olacağım ama lütfen beni robota bırakmayın. Siz ameliyatı yapın’ diyorlar. Tabi ki ameliyatı biz yapıyoruz. Robot tek başına bir şey yapmıyor. Biz sadece robotu kullanarak ameliyatı yapıyoruz. Aslında ameliyatı yine cerrah yapıyor. Hastaların endişeleri son derece yersiz. Robot tek başına bir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.