Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı münasebetiyle Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından yapılacak programların ilki olan Erzurum Şehir Haritası tanıtım sunumu, protokolün katılımlarıyla rektörlük binasında gerçekleşti.

Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih bölümü başkanı, aynı zamanda Erzurum Şehir Arşivi kurucularından Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve araştırmacı Murat Türker Tüfekçi’nin yoğun çalışmalarıyla hazırlanan Osmanlı döneminden günümüze 400 yıllık Erzurum Şehir Haritasının tanıtım sunumu yapıldı.

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlük binası toplantı salonunda gerçekleşen programa Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ve gazeteci Mehmet Şener’in yanı sıra çok sayıda basın mensubu ve konuk katıldı.

400 YILLIK KAYIP TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu yaptığı sunumda Erzurum Şehir Haritasının kentin 400 yıllık geçmişine ışık tutan bir çalışma olduğunu ifade etti. Yaşanan savaşlar, doğal afetler ve geçmiş dönem imar çalışmaları nedeniyle kent tarihinin önemli bir bölümünün neredeyse yok olduğunu, yapılan çalışmayla kaybolmaya yüz tutmuş bu değerlerimiz gün yüzüne çıkarılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Küçükuğurlu sunumunda; Türkiye’de bir ilk olan bu harita, Çaldıran zaferi sonrası başlayan 400 yıllık Osmanlı hakimiyeti süresince (1918’e kadar) Erzurum’da var olup konumları tespit edilebilen tüm yer ve mekanları, kronolojik sıra gözetilmeksizin, bir arada göstermektedir. Harita, Erzurum tarihine ilişkin şimdiye kadar bilinmeyen pek çok gerçeği ortaya çıkarmıştır. Örneğin Erzurum’da var olan 8 konsolosluğun yerleri haritada belirlenmiştir. Haritada ayrıca 72 cami ve mescit, 44 medrese, 18 hamam, 62 han, 50 çarşı-pazar, 45 imalathane, 21 değirmen, 33 okul, onlarca kabristan ve benzeri yapı ve mekanın isimleri tespit edilmiş ve yerleri gösterilmiştir ifadelerini kullandı.

Yapılan sunumun ardından Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, konuklarına Erzurum Şehir Haritası hediye etti. Program, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sora erdi.